latinica  ћирилица
11/04/2018 |  14:56 | Аутор: СРНА

Галијашевић: У БиХ још нема озбиљне борбе против тероризма

Стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић рекао је Срни да у БиХ и даље постоје структуре које не желе озбиљну борбу против тероризма, већ повременим хапшењима само умирују међународну јавност да се нешто у том смислу ради.
Џевад Галијашевић - Фото: СРНА
Џевад ГалијашевићФото: СРНА

Галијашевић је оцијенио да је јучерашње хапшење двадесетосмогодишњег Максима Божића, који је користио и имена Мирза Градашчевић и Ебу Мухамед, показатељ да промјена на челу Ударне групе за борбу против тероризма, коју сада води вршилац дужности главног тужиоца БиХ, даје одређене резултате, али да није ријеч о озбиљном обрачуну са тероризмом.

Он је поручио да обрачун мора бити озбиљан ако се заиста жели борити против тероризма, а не "повременим хапшењима заведене дјеце" умиривати и лагати међународну јавност.

Према његовим ријечима, јучерашње хапшење показује колико је радикална исламистичка идеологија опасна по младе људе, чак и ако су рођени у хришћанским породицама, односно да могу бити заведени, злоупотребљени и спремни на терористичке акције.

"Говорити о јучерашњем хапшењу, а не говорити о улози Горње Маоче у тероризму, терористичкој пријетњи, слању џихад ратника у Сирију, везама са бечком вехабијском и терористичком централом, о Нусрету Имамовићу - значи ствари остављати онакве какве јесу", рекао је Галијашевић.

Он је додао да је Горња Маоча терористички камп Ал каиде и "Нусра фронта", те да је творац и организатор овог кампа Нусрет Имамовић, човјек који се налази на најновијој консолидованој листи Савјета безбједности УН као један од главних терористичких вођа у "Нусра фронту".

Галијашевић је нагласио да се на тој листи види да је БиХ дала Имамовићу два пасоша и да је за њим расписала само плаву Интерполову објаву, што је преседан, с обзиром на то да лица која се налазе на листи Комитета за противтероризам и Савјета безбједности УН обавезно добијају црвену Интерполову потјерницу.

"Имамовић је већ три или четири године један од вођа `Нусра фронта` у Сирији, а за њим немамо црвену Интерполову потјерницу. На плавој објави, која не подразумијева хапшења, привођења нити репресивне мјере, немамо ни његову фотографију. Ми варамо у међународној сарадњи са Интерполом и са партнерима из других земаља, прикривамо његов стварни идентитет и зато је добио два пасоша", истакао је Галијашевић.

Он је указао да БиХ нема ниједну акцију која би спријачила финансирање тероризма или "прање новца" због финансирања терористичке активности.

Галијашевић је истакао да је у борби против тероризма прво потребно препознати радикалну исламистичку идеологију као носиоца терористиче пријетење, као и онемогућити финансирање таквих активности.

Он је закључио да у БиХ постоје и портали који рекламирају Ал каиду, "Нусра фронт" и "Исламску државу".

Припадници Сипе ухапсили су јуче два лица и током претреса на двије локације у Сарајеву пронашли одређену количину оружја и заставе које асоцирају на оне које користи "Исламска држава".