latinica  ћирилица
11/04/2018 |  14:10 ⇒ 19:24 | Аутор: РТРС

Трамп: Спремите се, стижу ракете! Русија: Усмјерите их према терористима

Портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова саопштила је данас да "паметне пројектиле" треба усмјерити на терористе, а не на легитимне власти, реагујући на поруке које је о Сирији путем "Твитера" упутио амерички предсједник Доналд Трамп.

"Паметни пројектили морају да нападају терористе, а не легитимне власти које се неколико година боре против међународног тероризма на својој територији", написала је Захарова на "Фејсбуку".

Захарова је рекла да би могући амерички ракетни напад могао да буде покушај уништавања доказа о наводном нападу хемијским оружјем у Думи.

 Трамп је претходно упозорио Русију на предстојећи одговор поводом наводног хемијског напада у Сирији, рекавши да ракете "долазе" и да Москва не треба да подржава сиријског предсједника Башара ел Асада.

 Он је у наредној поруци написао да односи између САД и Русије нису били никада гори, укључујући период хладног рата, те да нема разлога да тако и даље буде.

Трамп је написао да је Русији потребна америчка помоћ због стања руске привреде, да би то било "веома лако урадити" и да је само потребно да двије земље сарађују.

"Да зауставимо трку у наоружању?", написао је амерички предсједник.

 Руски званичници раније су упозорили да су руски војници у Сирији добро заштићени и да ће, у случају да буду угрожени, одмах услиједити одговор.

 
ПУТИН: НАДАМ СЕ ДА ЋЕ ЗДРАВ РАЗУМ ПОБИЈЕДИТИ

Предсједник Русије Владимир Путин изјавио је да ситуација у свијету постаје све хаотичнија и нада се да ће ипак здрав разум превладати.

„Упркос томе, ми се ипак надамо да ће здрав разум превладати и да ће међународни односи ући у конструктивни ток, читав свјетски систем ће постати стабилнији и предвидљивији“, рекао је Путин.

Он је додао да је Русија спремна да подржи конструктивне иницијативе других земаља.

Русија ће наставити да конзистентно заговара јачање глобалне и регионалне безбједности, рекао је Путин.

ЈИЛДИРИМ: БОРЕ СЕ КАО УЛИЧНИ НАСИЛНИЦИ

На опасност виртуелног рата САД-а и Русије упозорава турски премијер, Бинали Јилдирим, који размјену пријетњи пореди са уличним борбама између “силеџија”.

- Једни другима пријте твитовима. Очекујете ли да ће свијет остати гледалац ваше међусобне размјене ријечи? "Моја ракета је боља, не моја ракета је боља.” Они се боре као улични насилници, али ко плаћа цијену за то? Цивили. Дакле, ово није вријеме за такмичење, него вријеме да ране зарасту - навео је Јилдирим.

ПЕНТАГОН НЕ КОМЕНТАРИШЕ МОГУЋЕ ВОЈНЕ АКЦИЈЕ

Пентагон је саопштио да неће коментарисати могуће војне операције у будућности, након што је предсједник САД Доналд Трамп на "Твитеру" написао да ће "пројектили стићи у Сирију".

Портпарол Пентагона Ерик Пахон изјавио је да Министарство одбране САД не коментарише будуће потенцијалне војне акције и упутио јавност да се за објашњење објаве америчког предсједника обрати Бијелој кући.

"Као што је предсједник напоменуо у недјељу, 8. априла, хемијски напад, који су дан раније извршиле сиријске власти против недужних цивила у сиријској Думи, је ужасан и захтијева тренутну реакцију међународне заједнице", рекао је Пахон.

КОНСУЛТАЦИЈЕ АЛИЈАНСЕ О СИТУАЦИЈИ У СИРИЈИ

Чланице НАТО савеза одржавају активне дипломатске консултације везане за ситуацију у Сирији, изјавио је извор из Алијансе.

Консултације у Бриселу се одржавају у вријеме када САД пријете да ће напасти Сирију.

"У току су активне дипломатске консултације савезника везане за ситуацију у Сирији", рекао је извор агенцији ТАСС.

ЗАПОЧЕТО ПРАЖЊЕЊЕ АЕРОДРОМА И АВИО БАЗА

Снаге које у Сирији подржавају сиријског предсједника Башара ел Асада започеле су пражњење главних аеродрома и војних авио-база због могућих напада САД, саопштено је из Сиријске опсерваторије за људска права.

Нико из сиријске војске није био доступан да прокоментарише наводе Опсерваторије.

Извор: РТРС/СРНА/ Агенције