latinica  ћирилица
11/04/2018 |  13:58 | Аутор: СРНА

Шпирић: Судије признале - Уставним судом управљају странци и високи представник

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић изјавио је Срни да су судије Уставног суда БиХ данас и званично признале да овом правосудном институцијом управљају странци на челу са високим представником и тиме су довели у питање сврсисходност постојања највише судске инстанце у БиХ.
Никола Шпирић - Фото: РТРС
Никола ШпирићФото: РТРС

Шпирић је нагласио да данашња конференција за медије судија Уставног суда БиХ само потврђује да је неопходно донијети Закон о Уставном суду БиХ на чему СНСД већ одавно инсистира.

"Просто је невјероватно да предсједник и потпредсједници Уставног суда БиХ кажу да ће ријешити апелацију предсједнице парламента кад се о томе изјасни високи представник у БиХ?! Па, шта ће нам онда Уставни суд и што плаћамо годишње милионе на њихове плате и трошкове када о важним апелацијама одлучује високи представник", упитао је Шпирић, који је и потпредсједник СНСД-а.

За Шпирића је неприхватљиво објашњење из Уставног суда БиХ према коме "кад високи представник интервенише у уставноправном поретку, он је заправо уставотворац".

"Значи ли то да све законе које је наметнуо високи представник не можемо мијењати без његове дозволе? Значи ли да нисмо смијели имати амандман на Устав БиХ без потписника Дејтонског споразума? Својим објашњењима довели су сами себе до апсурда и само су потврдили наше тврдње да нису аутономни у доношењу одлука", нагласио је Шпирић.

Он је упозорио да ово потврђује да БиХ нема суверенитет јер институције не врше Уставом прописане надлежности, што су данас својим изјавама потврдиле судије Уставног суда БиХ, који раде по својим правилима а не по закону јер га Парламентарна скупштина БиХ није усвојила.