latinica  ћирилица
11/04/2018 |  11:00 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Априлска ноћ за незаборав: РК "Борац" прије 42 године покорио Европу

Рукометни клуб Борац је на данашњи дан прије 42 године освојио титулу Европског шампиона. У финалу су пред 5.000 гледалаца у Борику савладали данску Фредрицију. Причу "Априлска ноћ за незаборав" преносимо са интернет странице овог клуба.
РК Борац - Освајачи Купа европских шампиона 1976. године - Фото: РТРС
РК Борац - Освајачи Купа европских шампиона 1976. годинеФото: РТРС

Мало је датума из историје Рукометног клуба Борац који се памте као 11. април 1976. године.

Тог дана наши рукометаши направили су подвиг о којем сањају све генерације – покорили су Европу, задивили планету и исписали најљепшу страницу спортске бајке.

Те прољећне ноћи, пред 5.000 навијача у бањалучком "храму спорта", златна генерација "црвено-плавих" у финалу Купа шампиона побиједила је данску Фредерицију са 17:15.

Бомбардери из Борика, које је годину дана раније у финалу зауставио Форверц (17:19), пут ка круни су започели против Червене хвиезде. Чехословаци су доживјели дебакл у граду на Врбасу (14:27), а бољем су морали честитати и на свом терену (22:26).

Затим је на ред дошла шпанска Калписа. У Борику је било 28:21 за Борац, у Аликантеу неријешено 13:13, након чега су Бањалучани избацили моћни Гумерсбах. У Њемачкој није било побједника (16:16), да би "црвено-плави" финале визирали домаћим тријумфом 15:13.

А онда је дошао и тај дуго очекивани 11. април. Бањалучки "храм" спорта био је премален да прими све навијаче жељне да помогну својим љубимцима у антологијском мечу.

Кренуло је одлично по екипу коју је са клупе предводио Перо Јањић. Било је 2:1, па 5:2, а на одмору и сигурних 11:7 за његове пулене. Али, Данци се нису предали без испаљеног метка. Серија гостију 3:0 на старту другог дијела додатно је подгријала и онако врелу атмосферу. Недељко Вујиновић је одговорио злата вриједним поготком, Здравко Рађеновић је такође био прецизан, да би још једну маестралну одбрану Абаса Арсланагића Раде Унчанин у контри претворио у 14:10.

Имала је Фредериција одговор и на то. Убрзо су гости смањили на 15:16, са тим резултатом се ушло у посљедњи минут, а када је Андерсон изашао сам пред Арсланагића, у Борику је настао мук. Услиједио је шут и нова Акина бравура, која је њега и саиграче крунисала у владаре Старог континента.

До краја је Рађеновић изборио седмерац, Вујиновић преузео одговорност и – погодио. У терен су утрчали навијачи, "шкљоцали" фотоапарати, "храмом спорта" се орило "Борац је шампион..."