latinica  ћирилица
11/04/2018 |  08:45 | Аутор: Б92

Стиже нова Толкинова књига

Књига "The Fall of Gondolin" Џ. Р. Р. Толкина, прича о прелијепом, тајанственом граду који уништавају мрачне силе и коју је Толкин називао "првом правом причом" о Средњој земљи, биће објављена у августу, пише британски Гардијан.
Џ. Р. Р. Толкин (Фото:  Donato Giancola) -
Џ. Р. Р. Толкин (Фото: Donato Giancola)

Издавачка кућа "ХарперКолинс" наводи да је Толкин на "The Fall of Gondolin" гледао као на једну од три "велике приче" о "Старијим данима Средње земље", заједно с причом о Берену и Лутјени, објављеној у мају 2017., и "Дјеци Хуриновој" која је издата 2007.

Све три су постале дио "Силмарилиона", када је издат 1977. Писац Џон Гарт, аутор књиге "Tolkien and the Great War", каже да је Толкин прву причу о паду Гондолина написао док се у болници опорављао од посљедица битке на Соми.

- То је прича о потрази, с невољним херојем који постаје прави херој, што је модел за све што је Толкин касније писао. Има Мрачног господара, први сусрет с орцима и балрозима - уистину, то је Толкин који се припрема за оно што ће касније радити - рекао је Гарт.

"The Fall of Gondolin" прати смртног јунака Туора који проналази скривени вилењачки град Гондолин, и његова и дјела његових пријатеља и породице до уништења града.

Гарт наводи да је "The Fall of Gondolin" Толкинова "највећа прича о бици изван 'Господара Прстенова'", али и вјерује да ће главна ствар у вези с књигом бити начин на који је Толкин покушао да изнова исприча причу, стилом налик на "Господара Прстенова".

- У првој (завршеној) верзији приче, имате осјећај као да читате 'Илијаду'. Ова, незавршена, је природнија - каже Гарт.

Издање је, као и претходна постхумно објављена Толкинова дјела, приредио његов син Кристофер, а илустрације је радио Алан Ли.

Најава књиге је изненадила познаваоце прилика јер је Кристофер Толкин (93) описао претходно објављену "Beren and Luthien" као "посљедњу у низу дугог серијала издања очевих радова".