latinica  ћирилица
11/04/2018 |  08:15 ⇒ 15:00 | Аутор: БЕТА

Данас пријевремени предсједнички избори у Азербејџану

У Азербејџану ће данас бити одржани пријевремени предсједнички избори на којима се очекује поновни избор Илхама Алијева који је 15 година на власти, док је опозиција најавила бојкот гласања јер сматра да је била лишена "праве" кампање.
Илхам и Михрибан Алијев (Фото: Xanim.Net) -
Илхам и Михрибан Алијев (Фото: Xanim.Net)

Осуђујући недостатак транспарентности и разне притиске, главне странке у Азербејџану најавиле су бојкот и протесте. Оне сматрају да је одлука Алијева да организује превремене изборе у априлу умјесто у октобру, "стратегија да се скрати кампања и успоре напори опозиције јер ти напори ограничавају манипулисање гласовима".

"Људи су лишени слободе изражавања и окупљања. Медији се ућуткују а опозиција се потискује", рекао је Франс пресу предсједник опозиционе странке Народни фронт Али Керимли и додао да су избори "маскарада".

Представница власти Бахар Мурадова је рекла да су пријевремени избори у складу са законом и да ће бити оргнизовани у демократском духу додајући да је опозиција заузела "чудан став" да бојкотује изборе што је "неодговорно".

Алијев (56), први пут је изабран 2003. године послије смрти оца Хејдара, бившег припадника совјетске тајне службе КГБ и комунисте који је владао том бившом совјетском републиком скоро без прекида од 1963. до 2003. године.

Предсједник Азербејџана поново је изабран 2008. и 2013. на изборима које опозиција сматра намјештеним.

Алијев је 2009. године промијенио Устав како би могао да има неограничен број мандата као предсједник, а 2016. године је поновном измјеном Устава предсједнички мандат продужен са пет на седам година.