latinica  ћирилица
05/04/2018 |  15:22 ⇒ 18:06 | Аутор: РТРС

Свјетски дан здравља 7. априла - мото "Универзални приступ здрављу"

Свјетски дан здравља 7. април ове године се обиљежава под мотом "Универзални приступ здрављу". У Републици Српској у протеклом периоду највише је улагано у здравствени систем, како би грађанима била доступнија и квалитетнија здравствена заштита, каже ресорни министар Драган Богданић.

У примарну здравствену заштиту у Српској је уложено више од 47 милиона марака. Реконструисано је око 330 амбуланти породичне медицине у 51 општини. Изграђена је болница у Бијељини и Невесињу, а при крају је реконструкција Универзитетског клиничког центра у Бањалуци и градња болнице у Источном Сарајеву.

"У Републици Српској законска обавеза је указивање хитне медицинске помоћи свакоме, без обзира на то да ли је носилац осигурања, а тренутно је негдје око милион становника Српске осигурано. Ја морам да кажем да смо ми негдје око 50 посто осигураника ослободили плаћања и партиципације", истиче министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић.

Универзална здравствена покривеност подразумијева да сви појединци и заједнице добију потребне здравствене услуге без финансијских потешкоћа. Здравље не смије да буде луксуз у којем уживају само привилеговани - порука је Свјетске здравствене организације.

"Сви људи треба да имају могућност приступа здравственим услугама адекватног квалитета, како би те услуге биле дјелотворне. То укључује и превенцију и промоцију и лијечење, а да при томе та особа не смије да заврши у сиромаштву", каже шеф канцеларије Свјетске здравствене организације Виктор Олшавски.

Према подацима Свјетске здравствене организације, половина становништва и даље нема потпуну покривеност основним здравственим услугама.