latinica  ћирилица
31/03/2018 |  14:29 ⇒ 14:32 | Аутор: РТРС

Научници направили уређај који сакупља воду чак и у пустињи

Будући да глобално загријавање узима све више маха, многа подручја на земљи већ се суочавају са недостатком питке воде. Према процјенама Уједињених нација, до 2050. године више од пет милијарди људи буће захваћено несташицом воде.
Пустиња - Фото: илустрација
ПустињаФото: илустрација

Како би помогли у рјешавању тог проблема, инжењери са Масачусетског института за технологију (МИТ) изумили су уређај који може да прикупља воду из ваздуха чак и у пустињским подручјима.

Иако овакав уређај не представља посебну новину, научници тврде да досадашњи модели нису били баш практични.

Неки користе росу коју претварају у воду, за шта им је потребна нека врста хладњака и механизам за кондензацију, који троше превише енергије. Други воду сакупљају воду из магле, што није могуће извести у пустињским условима.

Нови модел, међутим, успјева да сакупи 2,8 литара воде на дан захваљујући кристалину. Водена пара се сакупља у порозном материјалу током хладних ноћи. Када сунце загрије материјал, текућа вода поновно испарава, али овај пут упада у резервоаре где се поновно кондензује и акумулира.

У поређењу са другим материјалима, ови метално-органски материјали (МОФ) прикупљају више воде и није им потребна велика промјена температуре. Такође, не садржи покретне дијелове и не треба им неку врсту хладњака. Због свега тога овај уређај остварује веома велику енергетску ефикасност.

Уређај је тестиран у Аризони, гдје су научници доказали да може да ради у пустињским условима, у којима је релативна влажност ваздуха само 10 одсто и у којима готово да и нема росе.

Уређај је, међутим, показао и неке слабости. На примјер, сакупио је само 0,25 литра за 24 сата, док је био постављен на крову зграде Универзитета у Аризони. Уређај може да ради само 24 сата, па ће инжењери морати да пронађу начин како да продуже тај временски период.

Ипак, упркос недостатцима, овај уређај ће сигурно помоћи у проналажењу решења у случајевима суше и несташице питке воде.

Извор: Б92, www.geek.hr