latinica  ћирилица
24/03/2018 |  21:48 ⇒ 25/03/2018 | 10:06 | Аутор: СРНА

Додијељена награда "Чучкова књига"

У Хан Пијеску вечерас је на централној свечаности Десетих "Чучкових књижевних сусрета" додијељена награда "Чучкова књига" овогодишњем лауреату Алекси Јанковићу из Бањалуке.
Алекса Јанковић добитник "Чучкове књиге" - Фото: СРНА
Алекса Јанковић добитник "Чучкове књиге"Фото: СРНА

Представљајући публици своју награђену књигу "Црна ријеч", Јанковић је изразио задовољство што је издао збирку, сакупио доста пјесама које му лично пуно значе и што је све то препознао жири који му је додијелио "Чучкову књигу".

Збирка пјесама "Црна ријеч" изашла је прошле године у издању Књижевне заједнице "Васо Пелагић" из Бањалуке.

- Књига је у суштини колекција, нема неки специфичан план по коме су поређане пјесме настале у турбулентном тинејџерском периоду побуна, лудила, заљубљивања - навео је Јанковић.

Алекса Јанковић је рођен 1994. године у Мркоњић Граду, а тренутно студира енглески језик и књижевност у Бањалуци.

На овој свечаности бесједу о Бранку Чучку, његовом стваралачком дјелу и самој манифестацији говорио је књижевник Анађелко Анушић, а "Слово о Чучку" говорила је Жељка Пржуљ.

Своје стихове овом приликом говорили су Рајко Лукач, Данило Јокановић, Милутин Савчић, Слободан Лепир и Боро Капетновић.

У Центру за омладину и спорт вечерас је отворена изложба карикатура Тоше Борковића под називом "Лековито блато", рађена по колумнама Бранка Чучка.

У оквиру програма Десетих "Чучкових књижевних сусрета" данас је публици у читаоници Народне библиотеке у Хан Пијеску презентован и пети том "Дјела Бранка Чучка - Слово о Чучку - Библиографија".

Радославка Сударушић са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву каже да је Чучак иза себе оставио репрезентативно књижевно и публицистичко дјело које је у овом тому библиографски представљено.

Према њеним ријечима, идеја о изради библиографије настала је у оквиру значајног културолошког пројекта Народне библиотеке у Хан Пијеску, којим је обухваћено истраживање и објављивање рукописне и штампане оставштине једног од најзначајнихих завичајних пицаса овог краја.

Владан Бартула са Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву рекао је да се у петом тому, својеврсном зборнику радова налази 55 ауторских текстова о Чучку и његовом необичном књижевном дјелу.

"Чучкови књижевни сусрети" организовани су под покровитељаством Министарства просвјете и културе Републике Српске и општине Хан Пијесак.