latinica  ћирилица
24/03/2018 |  18:29 ⇒ 25/03/2018 | 08:40 | Аутор: РТРС

Мирјанић најавио потпуну реконструкцију савског насипа

У Млинарицама, између Козарске Дубице и Градишке, настављена је санација Савског насипа којем је, због клизишта, пријетило пробијање. Млинарице је посјетио министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске Стево Мирјанић.

Мирјанић је поручио да је насип сугуран и да ће, одмах послије повлачења воде, надлежне установе бити задужене да додатно санирају спорни дио насипа. Министар је обишао и црпне станице на подручју Градишке и Српца.

Након осигурања насипа, иза мјештана дубичких Млинарица коначно је једна проспавана ноћ. Надљудским напорима зауставили су продор набујале Саве, које је пријетила дубичким селима и општини. Ипак, у циљу безбједности, настављена је акција додатног ојачавања насипа.

Прилазак механизације и даље отежава неприступачан терен. Вреће са пијеском и даље се транспортују воденим путем. Из Млинарица апелују на волонтере из свих крајева Српске да дођу и помогну, јер су мјештани исцрпљени због даноноћног ангажмана.

- Треба нам још људи, многи људи су се разбољели. Радили су 24 сата, не могу више физички издржати - каже мјештанин Бојан Мандић.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић, рекао је да је добра вијест то што се не очекују нове падавине и што је водостај Саве у Хрватској у опадању.

На насипу у Млинарицама постављено је око 8.500 врећа с пијеском. Током дана требало би да стигне додатних 5.000, а помоћ су пружиле и Оружане снаге БиХ из ваздуха.

Помоћ из ваздуха требало би да буде настављена и сутра. Надлежни увјеравају да је насип сигуран.

- Можемо рећи да смо у последња 24 сата одбранили овај насип и да смо реаговали на вријеме. Да нисмо то урадили, вјероватно би сад имали велике проблеме и насип би сигурно попустио - каже Милан Кикић, директор ЈУ Вода Српске.

У Млинарицама је данас био и ресорни министар Стево Мирјанић. Истакао је да је у Козарској Дубици, током посљедње три, четири године, уложено више од 11 милиона КМ у санацију водопривредних система. Ипак, овај дио мораће бити боље обезбијеђен.

- Када се вода повуче биће неопходно да се санира дио насипа који није био најбоље саниран - рекао је Мирјанић.

На подручју Градишке у функцији су све црпне станице. Отклоњен је и квар код црпне станице у србачким Бајинцима, након чега су пумпе поново пуштене у рад. Највећи проблем представљају подземне воде.

- Подземне воде све више надолазе. Ситуацију држимо под контролом, а тамо гдје је накритичније имамо пумпу - истиче начелник општине Србац Млађан Драгосављевић.

Министар Мирјанић обишао је и црпне станице на територији општина Градишка и Србац. Тврди, проблем је неодржавање каналске мреже.

- Има један број општина који то боље ради, а један број општина који лошије ради. Србац, Градишка и Козарска Дубица раде лошије - рекао је Мирјанић.

Мирјанић је поручио да би до краја године савски насип требало да буде у потпуности реконструисан.