latinica  ћирилица
24/03/2018 |  13:13 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

"Иванић потврдио да при изради Стратегије није консултовао институције Српске"

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Лазар Продановић изјавио је Срни да је члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић у саопштењу практично потврдио да се није консултовао ни са једном институцијом Републике Српске приликом израде Стратегије спољне политике БиХ за период 2018-2023.
Лазар Продановић - Фото: архив
Лазар ПродановићФото: архив

"Ако је све усвојено по процедури, како то Иванић тврди, због чега је проведена једногодишња јавна расправа у Републици Српској, ФБиХ и Брчко дистрикту прије усвајања документа који се тицао праваца спољне политике БиХ 2003. Те године министар иностраних послова у Савјету министара био је управо Младен Иванић. Да ли је могуће да се данас не сјећа како је прије 15 година Република Српска и те како била питана и укључена у израду документа који се тицао праваца спољне политике БиХ", истакао је Продановић.

Он је оцијенио да је ово је само "један у низу доказа игнорантског односа српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића према Републици Српској у којој је, нажалост, добио гласове".

"Позивамо га да јавно каже с којим институцијама и појединцима се консултовао прије доношења тако важне одлуке, кад већ и сам признаје да није са инстититуцијама Републике Српске", рекао је Продановић.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је јуче писмо Иванићу у којем је изразио оштро противљење због начина на који је усвојена Стратегија спољне политике БиХ за период 2018-2023. и позвао га да повуче своју сагласност са овог документа, који је већ чином објављивања нанио немјерљиву штету Републици Српској.

"Изражавам своје оштро противљење начину на који сте, мимо консултација са институцијама Републике Српске, практично самостално, усвојили један од најважнијих аката које доноси Предсједништво БиХ, а ријеч је о Стратегији спољне политике БиХ за период 2018-2023", истакао је Додик у писму.

Реагујући на писмо предсједника Српске, из кабинета члана Предсједништва БиХ из Српске саопштено је да је прије усвајања Стратегије, Иванић обавио консултације са институцијама, појединцима и стручњацима релевантним у области спољне политике.