latinica  ћирилица
24/03/2018 |  09:47 | Аутор: СРНА

Дачић жели да у Београду буде подигнут споменик Вудроу Вилсону

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић иницираће подизање споменика некадашњем америчком предсједнику Вудроу Вилсону у Београду, пише "Блиц".
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је објаснио да је Вудро Вилсон, као искрени пријатељ Србије и српског народа, заслужио да му се постави спомен обиљежје у Београду.

"Тај споменик ће служити и као подсетник новим и будућим генерацијама да су Србија и САД кроз историју биле на истој страни", рекао је Дачић за "Блиц".

Како је најавио, бивши амерички предсједник и добитник Нобелове награде за мир би споменик могао да добије на стогодишњицу завршетка рата и чина прославе дана када се српска застава вијорила на Бијелој кући, 28. јула 1918. године.

"Тог дана, ове 2018. на ту значајну стогодишњицу слављења српско-америчког савезништва у Великом рату, ред је да Вудро Вилсон добије свој споменик", каже Дачић.

Он је нагласио да је Вилсон слао милионе долара помоћи Србији када је напала аустроугарска војна сила, док је Бил Клинтон слао милионе, али у бомбама.

И током недавног састанка Дачића са помоћником државног секретара САД Весом Мичелом шеф српске дипломатије подсјетио је саговорника на историјски период од прије једног вијека.

"Албанци су на Косову подигли споменик америчком председнику Билу Клинтону након бомбардовања 1999. године. Србија има дужности част да у Београду подигне споменик Вудроу Вилсону, јер Београд красе и споменици других великана који су задужили српски народ у Првом светском рату", рекао је Дачић.

Вудроу Вилсон (Фото: AP)