latinica  ћирилица
24/03/2018 |  09:20 ⇒ 09:39 | Аутор: СРНА

Ник Дучић: Историја Косова свуда око Бондстила

Новопостављени командант Америчког контингента Кфора на Косову и Метохији пуковник Ник Дучић изјавио је да је за њега привилегија да буде на Косову, чија је историја свуда око базе Бондстил.
Ник Дучић    (Фото:Приватна архива/Фејсбук) -
Ник Дучић (Фото:Приватна архива/Фејсбук)

Дучић је навео да он, будући да је српског поријекла, боље разумије сложеност Косова на основу прича које су биле дио његовог одрастања, познавања и читања о регији, праћења вијести, па самим тим и веће свијести о етничким и политичким осјетљивостима.

"Кад сам овде, трагови корака које су моји преци некад направили чине ми се некад невероватним. Где год изађете из кампа `Бондстил` наићи ћете на трагове историје на Косову", рекао је Дучић за београдску "Политику".

Србима који су се иселили са Косова и Метохије и стрепе од повратка, Дучић је поручио да "америчка амбасада у Приштини пажљиво прати тај процес", те да, они који то желе, покушају да се врате и да им се врати имовина.

"Знам да је у неким случајевима веома трауматично вратити се и то је лична одлука са којом се морају вјечно борити. Ипак, надам се да ће покушати", рекао је Дучић.

Он је истакао да је његова и мисија КФОР-а да обезбиједе сигурност и сигурно окружење да би се створили услови да се Срби врате.

"Чврсто вјерујем да ће осјећај сигурности расти на свим подручјима /самопроглашеног/ Косова, гдје ће моћи безбједно да се живи. Постоје и изазови које треба ријешити, а међу њима је и криминал", рекао је Дучић.

Он је напоменуо да је имао почетне састанке са колегама на Косову и Метохији и у Србији, те да је успоставио добре односе.

Дучић је истакао како се радује посјети Србији у којој никад није био и гдје би желио да доведе своју дјецу и супругу. Посебно би волио, каже, да види Храм Светог Саве и да оде у БиХ, јер му је дјед из Требиња.

"Ја сам српски православац, као и моја супруга, чији је отац дошао из Црне Горе. Крсна слава нам је Свети Никола. Моја деца Наталија, Лука и Иван, а најстарији син је рођен на Видовдан, крштена су. Схватамо значење традиције и део је нашег живота. Српски језик не говорим, али знам неке фразе и поздраве", испричао је Дучић.