latinica  ћирилица
23/03/2018 |  21:25 ⇒ 24/03/2018 | 10:03 | Аутор: РТРС

Новић за РТРС: Непроводиве предложене измјене и допуне Изборног закона

Приједлог измјена и допуна Изборног закона БиХ није прихватљив, јер није у складу са Конвенцијом о заштити људских права, поручио је шеф Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, Средоје Новић за нашу Телевизију. Додао је да је споран и покушај да овај закон буде усвојен по хитном поступку.

Увођење видео-надзора, биометријска обрада података и скенирање гласачких листића, што је предвиђено измјенама Изборног закона, коштало би, не предвиђених 13 милиона, него више од 150 милиона марака, рекао је Новић. Додао је да је, осим великог трошка, проблематично и оно што се тим законом жели постићи.

"Овај закон, уколико би био усвојен, апсолутно је непроводив. Нема дилеме да он не може бити спроводив на изборима 2018. године, до октобра се то никако не може завршити", навео је Новић.

Против овог приједлога изјаснила се и Агенција за заштиту личних података, уз образложење да не постоји такав јавни интерес, да би се лични подаци на овај начин користили, подсјећа Новић.

"Још опаснија ствар је кориштење биометријских података, што значи отиска прста. То је, можда, и најсуптилнија и најзаштићенија ствар код личних података и зато је невјероватно да је некоме, упркос тако негативном ставу Агенције, стало да тај закон прође", нагласио је Новић.

Против измјена изборног закона изјаснио се и ЦИК, каже Новић и додаје да овај закон, чак и када би био усвојен, није проводив, бар на изборима ове године.