latinica  ћирилица
23/03/2018 |  19:04 ⇒ 24/03/2018 | 08:18 | Аутор: РТРС

Стање у Коз. Дубици под контролом, насип обишао и предсједник Српске (ФОТО)

Ситуација на клизишту на Савском насипу у Млинарицама, код Козарске Дубице се стабилизује. Опасност од пробијања насипа је прошла, а на санацији се радило 24 часа. Са грађанима и надлежним на терену данас и предсједник Републике Српске, Милорад Додик.

Становници Млинарица, ноћас ће моћи да одахну. Највећа опасност је прошла, захваљујући њиховим надљудским напорима да спријече продор водене бујице.

- До четири сата смо јутрос возили вреће, превезли смо не знам тачно, хиљаду врећа сигурно - прича Бојан Мандић из насеља Млинарице код Козарске Дубице.

Осамдесет одсто насипа је обезбијеђено. Постављено је хиљаде врећа и у функцију је стављена сва могућа механизација.

- Надам се да ће бити добро, боримо се сви, долазимо и обилазимо сваку ноћ - каже мјештанка Мира Гачић.

Одбрана насипа у Млинарицама код Козарске Дубице

За санацију Савског насипа у овом мјесту многи су заслужни. Осим грађана, помоћ није изостала ни од припадника оружаних снага БиХ, ватрогасаца али и припадника цивилне заштите, који су пружили помоћ у људству али и опреми.

- Осим чамаца доставићемо око двије, три хиљаде врећа које смо могли да снабдијемо и да обезбиједимо овдје - истакао је Миле Међед директор Републичке управе цивилне заштите. 

Иако је 80 одсто Савског насипа у Млинарицама обезбијеђено, акција траје и даље.

Начелник општине Козарска Дубица, Раденко Рељић рекао је да је ситуација доста боља, а с обзиром да је на овом терену немогуће приступити механизацијом, све је рађено воденим путем.

Одбрана насипа у Млинарицама код Козарске Дубице

- 80 одсто је ријешен проблем. Ми ћемо наставити са радом, ту су са нама припадници оружаних снага БиХ очекујемо да се појави и хеликоптер који би требао да допреми већу количину џамбо врећа - рекао је Рељић.

Данас су ово подручје обишли представници Владе, надлежног министарства, Вода Српске, али и сам предсједник Републике Српске, Милорад Додик.

Милорад Додик у Козарској Дубици

- У Козарској Дубици у мјесту Млинарице опасност од излијевања ријеке још није прошла, али можемо са далеко више сигурности да кажемо да не очекујемо додатне проблеме - изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик и додао да су се сви ангажовали и успјели да спријече продор воде.
 
Додик је истакао да види оптимизам међу људима којима, како каже, није лако и нагласио да се постављају рефлектори који ће омогућити да се ноћас ради.

- Нећемо дозволити да ово буде мјесто продора воде - поручио је предсједник Српске.

Додик је нагласио да уз смањење водотсаја Саве од 20 центиметара опасност није прошла, али да се са много више сигурности може рећи да се не очекују додатни проблеми. Предсједник Српске је подсјетио да су послије поплава 2014. године инстититуције Српске, одлучиле за свеобухватни програм санације насипа, водених токова и црпних пумпи, те да је у том смислу у последњих беколико година уложено више од 150 милиона марака.