latinica  ћирилица
23/03/2018 |  18:44 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Закључци РАК-а без подршке учесника Округлог стола о дигитализацији

Закључке које је Регулаторна агенција за комуникације БиХ донијела након Округлог стола о дигитализацији одржаног прије двије седмице, није подржао ниједан од учесника.

РАК је, између осталог, предложио покретање процедуре избора оператера за Мултиплекс Ц, чиме би се, тврде, створиле претпоставке за опстанак комерцијалних ТВ станица у БиХ. Ова одлука ишла би на штету јавних сервиса и комерцијалних телевизија.
Закључци РАК-а:

1.Да се Агенција обрати надлежним институцијама ради покретања процедуре избора оператера Мултиплекса Ц.

2.Да Агенција упути приједлог надлежним институцијама да донесу Одлуку о гашењу аналогног сигнала у БиХ.

3.Да Парламентарна скупштина БиХ наложи Одбору јавног РТВ система да испоштује Одлуку Савјета министара и формира тијело које ће управљати опремом за дигитализацију

 Ово су само три од шест закључака РАК-а, који су спорни учесницима Округлог стола "Прелазак са аналогног на дигитално земаљско емитовање" - јавним емитерима, комерцијалним телевизијама и телекомуникационим оператерима. У ИТК Асоцијацији сматрају да наведене закључке треба потпуно изоставити јер, тврде, не одражавају мишљење већине учесника. Предлажу да се остала три закључка преформулишу. Формирање Мултиплекса Ц није неопходно, јер је мултиплекс А, каже, чак 90 одсто неискоришћен.

- Још један од разлога што смо против Мултиплекса Ц је страх ТВ станица да ће цијена уласка у Мултиплекс Ц бити далеко већи од комплетног буџета који смо у стању да остваримо као привредни субјекат. Мислимо да би то значило гашење свих регионалних и локалних станица, али и оних који покривају цијело подручје БиХ - каже Мирко Деспић, члан Одбора Асоцијације комерцијалних медија у БиХ.

Покретање процедуре за расписивање тендера за Мултиплекс Ц, чиме би се увео нови приватни оператер, био је суштински повод да се организује Округли сто, сматрају у Управном одбору Радио-телевизије Републике Српске. Тај закључак је, кажу, и најапсурднији.

- То је намјера да се обједине приватни оператери у БиХ и да се тако доведе у економско тежак положај јавни сервиси - поручио је Слободан Бошковић, предсједник Управног одбора Радио-телевизије Републике Српске.

Да би РАК могао да покрене ову процедуру, неопходно је да изради Економско-технолошку анализу, што још није случај, каже Бошковић.

Тако је, поручује, овај закључак супротан закону о комуникацијама. Истиче да јавни сервиси могу да прихвате само два предложена закључка, под условом да се формулишу другачије.

Сматрају да је најбржи начин да се регулише даљи процес дигиталног емитовања да Савјет министара, што прије, донесе политику сектора емитовања.

- Прихватамо и овај шест, али да се преформулише да је обавеза РАК-а да уради Економско-технолошку анализу тржишта емитовања у БиХ на основу које се и регулише то тржиште, дакле и Мултиплекс А и Б и Ц - закључио је Бошковић.

С обзиром да РАК још није израдио ову Анализу, регулисање тржишта у БиХ спроводи практично нерегуларно, закључује Бошковић.

Подсјетимо, према Одлуци о начину коришћења мултиплекса А и БЕ, коју је усвојио Савјет министара, Јавни радио-телевизијски сервиси су дужни да омогуће дигитално земаљско емитовање телевизијских програма осталим РТВ станицама, у оквирима расположивих капацитета Мултиплекса А и Б.