latinica  ћирилица
23/03/2018 |  15:52 | Аутор: СРНА

Министарство пољопривреде: Исплаћени сви подстицаји за прошлу годину

Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске истиче да је исплатило све подстицаје пољопривредницима за прошлу годину, демантујући наводе посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладина Станића о дуговањима за подстицаје за пет мјесеци.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

У ресорном министарству Срни је речено да су сви подстицаји пољопривредницима за прошлу годину исплаћени већ почетком марта, што је најраније у посљедњих неколико година, док је до почетка 2018. године исплаћено 20,4 милиона КМ по основу подстицаја, чиме су значајно подстакнути пољопривредници да уђу спремни у прољетну сјетву.

"Наводе Станића сматрамо апсолутно јавно изреченом лажи јер у овом тренутку нема никаквих дугова ни по основу подстицаја из 2017. године ни по основу дугова из ранијих година. Овакве лажи не доприносе истинитом и одговорном обавјештавања јавности и пољопривредних произвођача", истичу у овом министарству.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске подсјећају да су истовремено власти ФБиХ дужне 11,5 милиона КМ по основу подстицаја за трећи квартал 2017. године.

Када је ријеч о Станићевим наводима о искључивој подршци мљекарству, у ресорном Министарству кажу да ове године једино подстицаји нису повећани мљекарима, док су све остале гране производње добиле значајно повећање од 16 до 324 одсто, колико је повећање премије за поврће.

"Премије за воће повећане су за око 100 одсто, за приплодне јунице 79 одсто, приплодне крмаче 86 одсто, за живинарство од 16 до 140 одсто, за узгој у систему крава-теле 26 одсто, за пчеларство 60 одсто, за утовљене свиње 88 одсто", закључују у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић рекао је да "садашња власт говори да је одговорна, а дугује подстицаје за пет мјесеци пољопривредницима".