latinica  ћирилица
23/03/2018 |  15:41 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

У доњем току Саве водостаји благо повећани – да ли ће топљење снијега погоршати ситуацију?

Водостај Саве у горњем току стагнира, док се у доњем току благо повећава. На подручју Градишке, Српца, Брода и Шамца и даље је на снази ванредна одбрана од поплава.

Нема опасности од излијевања ријеке, али проблем стварају подземне воде и нагло топљење снијега. Редовна одбрана од поплава на снази је у Бијељини и Брчком. Насипи су сигурни, на удару су само небрањена подручја.

Сава стагнира у Броду. Водостај је 848 центиметара. Насип је стабилан и ријека ће остати у кориту, али надлежне море друге бриге.

- Подземне воде које се појављују или ће се тек почети појављивати кад Сава почне да се повлачи, а други проблем јер је током ноћи и јутра пао велики снијег који се за неколико сати отопио и воду очекујемо у ободном каналу и сигурно ће направити одређене проблеме - каже Горан Гарачић, замјеник команданта Штаба за ванредне ситуације у Општини Брод. 

Сава мирује и у Српцу, али с обзиром да су подземне воде угрозиле домаћинства у насељу Трњачани, ангажована је Специјализована јединица Републичке управе Цивилне заштите са пумпама великог капацитета и један чамац са посадом за спасавање на води и под водом.

- Ниво воде мало опада, углавном заустављено је ширење воде према осталим мјестима - истакао је Далибор Кошутић, из Општинског штаба Цивилне заштите Србац. 

Због нестанка струје данас је био прекинут и рад пумпне станице Бајинци која је поново у функцији. Иако нема више опасности од Саве, мјештани небрањених србачких насеља и даље на опрезу.

Стоку су склонили на сигурно и становници небрањеног подручја семберске Мјесне заједнице Нови, гдје је вода надомак првих кућа.

- Ми очекујемо велики водостај поред ове непогоде и спремни смо да очекујемо то невријеме - напоменуо је Мико Стевић, предсједник Цивилне заштите мјесне заједнице Нови.

У Бијељини и Брчком водостај је незнатно повећан. И поред очекиваног плавног таласа за викенд , Сава у Семберији не би требало да пређе коту редовне одбране од поплава. Насипи су стабилни и нема опасности од излијевања.