latinica  ћирилица
23/03/2018 |  12:27 ⇒ 14:44 | Аутор: Б92

Нови Трампов савјетник за безбједност био против независног Косова

Новоименовани савјетник за националну безбједност предсједника Доналда Трампа, Џон Болтон, јавости је познат по својим ставовима о Косову који су знатно одударали од тада уобичајених у америчкој администрацији.
Џон Болтон (Фото:GAGE SKIDMORE / WIKIPEDIA) -
Џон Болтон (Фото:GAGE SKIDMORE / WIKIPEDIA)

"Најбоље је наставити преговоре о статусу Косова, јер је то једини начин да се одржи мир и стабилност у региону", говорио је Болтон у интервјуу датом 2008. године након једнострано проглашене независности Косова.

За разлику од  тадашње званичне администрације у Вашингтону, Болтон је тада рекао да не препоручује државама у региону да признају Косово, "јер је у питању заштита суштинског концепта да људи различитог етничког пореијкла живе заједно у оквиру граница хетерогених земаља".

У интервјуу за Глас Америке, Болтон је 2008. године оцијенио да би косовски преседан могао да буде проблем за земље бивше Југославије и Европе, које су мултиетничке.

Скоро сасвим је сигурно да ће доћи до поделе Косова, говорио је Болтон пошто ће, навео је, области углавном насељене Србима бити оријентисане ка Србији и настојаће да се на неки начин отцепе.

"Међутим, то не решава друга питања, као што су грађанска права Срба и других етничких група које остају на Косову", говорио је бивши амбасадор САД при УН, ког је Трамп јуче именовао за саветника за националну безбедност.

Болтон је у интервјуу из 2008. указао да је наклоност Запада да призна косовску независност "далеко више отежала правично решење многих важних питања, јер су косовски Албанци константно имали на уму да ће исход бити њима наклоњен и да ће остварити циљ, што се и догодило".

"Мислим да се мора постићи правично решење многих питања у односима Срба и косовских Албанаца, која су запостављена или одбачена као резултат превременог признавања независности Косова", додао је Болтон.

Бивши амерички амбасадор у УН тада је напомињао да то што Русија, Кина, Индија и неке друге велике државе нису признале једнострано проглашену независност Косова доприноси погоршању односа Москве и Вашингтона, али и новим конфронтацијама на Балкану.

"Како се питање статуса Косова решило на начин који је био супротан вољи Београда, па и других сила, попут Русије и Кине, нема сумње да би током времена тај локални проблем могао да доведе до веће напетости у односима Вашингтона и Москве, а потенцијално - и другим земљама, што није ни у чијем интересу", упозорио је Болтон у интервјуу 2008.