latinica  ћирилица
23/03/2018 |  11:33 | Аутор: СРНА

Иванов одбио да потпише Закон о равноправности албанског језика у Македонији

Македонски предсједник, Ђорђе Иванов, остаје при ставу да неће потписати указ о примјени Закона о језицима, којим се албански уводи као други званични језик у Македонији, саопштено је из кабинета предсједника Македоније.
Ђорђе Иванов (фото: European Union) -
Ђорђе Иванов (фото: European Union)

Иванов је 14. марта, након поновног доношења закона, поручио да му Устав и савјест не дозвољавају да стави потпис на указ о проглашењу таквог закона. Он каже да је рок од осам дана, у коме је у својству предсједника био обавезан да потпише указ, истекао је синоћ.

Предсједник Собрања Талат Џафери позвао је синоћ Иванова да потпише закон, будући да му је то уставна одговорност. На питање да ли ће затражити опозив предсједника уколико поступа супротно Уставу, Џафери је одговорио да у садашњим околностима то није могуће, јер не постоји двотрећинска већина у парламенту неопходна за такве процедуре.

Према Уставу Македоније, предсједник државе може да одлучи да не потпише указ, али само након првог усвајања у парламенту.

Собрање је 14. марта други пут усвојило Закон о употреби језика, без амандманске расправе. Закон је први пут усвојен 11. јануара, али се поново нашао пред посланицима након што је Иванов одбио да га потпише и вратио га Собрању на поновно разматрање.

Без потписа предсједника, закон не може бити објављен у "Службеном листу".