latinica  ћирилица
23/03/2018 |  09:07 ⇒ 09:08 | Аутор: РТРС

Забрињавајући подаци: Ова намирница повећава ризик од преране смрти

Најновије истраживање потврдило је постојање везе између зашећерених пића и преране смрти од срчаног удара. Упркос томе, слатка храна нема исти утицај, пише Индепендент.

Разлог за то крије се у чињеници да наш организам прерађује слатке течности другачије од зашећерене хране, сматрају научници.

Наиме, шећерна пића, која генерално имају врло мало нутријената, понашају се у нашем тијелу попут 'шећерне поплаве'. С друге стране, слатка храна често садржи масти, протеине или другу врсту нутријената који успоравају метаболизам.

У истраживању је учествовала група одраслих особа старијих од 45 година, а испитаници су посматрани у периоду од шест година.

Установљено је да учесници који пију најмање 675 милилитара шећерних пића дневно имају двоструко веће шансе да умру од срчаног удара у односу на особе које пију мање од 30 милилитара дневно.

Упркос томе што је потврђена веза између те двије ствари, научници истичу да нису доказали да конзумирање зашећерених пића нужно води ка срчаном удару.

"Питање на које покушавамо да одговоримо састоји се из два дијела. Прво, да ли редовно конзумирање зашећерених пића повећава ризик од настанка срчаних болести, или тај ризик повећавају друга стања. А ако заиста повећавају, да ли и зашећерена храна има исто дејство", објаснио је доктор Џин Велш са Универзитета у Атланти, водећи научник истраживања.

"Вјерујемо да подаци до којих смо дошли прилично потврђују важност свођења конзумирања зашећерених пића на минимум", додаје Велш.

Тим је до нових закључака дошао анализом података скоро 18.000 испитаника.

Извор: Б92