latinica  ћирилица
23/03/2018 |  07:55 ⇒ 11:52 | Аутор: РТРС

Снијег отежава саобраћај

Сњежне падавине које су током ноћи захватиле већи дио Републике Српске знатно су отежале саобраћај.
АМСРС -
АМСРС

Према информацијама Ауто-мото савеза Републике Српске, снијег је престао падати у источним крајевима и у Херцеговини и нема вјетра који је синоћ формирао снијежне наносе.

Ипак, коловози су и даље засњежени на свим дионицама у вишим, планинским предјелима. Издвајају се путни правци Карановац-Кнежево-Угар, Котор Варош-Теслић, преко превоја Борја, Бијељина-Тузла, преко превоја Бањ Брдо, Тузла-Каракај, преко Црног Врха, Власеница-Хан Пијесак, преко превоја Хан Поглед, Подроманија-Љубогошта, преко Романиије, Пале-Јахорина, Сарајево-Фоча, преко превоја Рогој, Фоча-Гацко, преко превоја Чемерно.

За теретна возила са приколицом и шлепере обустављен је саобраћај у федералном дијелу путног правца Бијељина-Тузла (преко превоја Бањ Брдо). У потпуности је непроходан путни правац М-15 превој Млиништа-Гламоч, такође на страни ФБиХ, док је дионица од Мркоњић Града до превоја Млиништа проходна.

На регионалном путу До-Берковићи-Плана на снази је забрана саобраћаја за камионе.

На регионалном путу Улог-Кланци, преко превоја Морине, саобраћај је због високих снијежних сметова у потпуности обустављен. У току је чишћење регионалног пута Ћесим-Лука-Придворци, као и превоја Трусина (Невесиње-Берковићи) и очекује се да ће ускоро бити проходни.

На путном правцу Добро Поље-Миљевина из АМС возаче упозоравају на честа обрушавања сњежних лавина на коловоз.

Возачима се савјетује максимално опрезна и спорија вожња, те да на пут не крећу без зимске опреме.

Због изливања ријеке Саве у мјестима Гашница и Бистрица, на магистралном путу Градишка-Козарска Дубица, саобраћај је потпуно обустављен за све категорије возила.

На дионици магистралног пута Приједор-Нови Град, у мјесту Драготиња, дошло је до оштећења лијеве саобраћајне траке из правца Приједора. Мјесто је прописно обиљежено додатном сигнализацијом.

С обзиром да постоји могућност угрожавања безбједности учесника у саобраћају, забрањен је саобраћај за теретна возила преко 3,5 тоне укупне масе, на дионици магистралног пута Брод-Велика Брусница, на одбрамдбеном насипу ријеке Саве.

На регионалном путу Каран-Нови Град, у мјесту Раковац, саобраћај је, због активираног клизишта, потпуно обустављен.

На дионици регионалног пута Лопаре (Мачковац)-Челић, због појаве клизишта у рејону Челића, саобраћај се одвија наизмјеничним пропуштањем возила, једном саобраћајном траком.

Због слијегања коловоза на плочастом пропусту регионалног Моштаница-Козарска Дубица, у мјесту Божићи, саобраћај се одвија наизмјенично једном саобраћајном траком за путничка возила, док је овом дионицом за теретна возила обустављен саобраћај.

На регионалном путу Кифино Село-Улог-Кланци, преко превоја Морине, обустављен је саобраћај због сњежних сметова.

Учестали су одрони земље или камења на коловоз на свим дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина.

Из АМС Српске издавајају путне правце Карановац-Кнежево-Угар, Карановац-Црна Ријека-Мркоњић Град, Сарајево-Фоча, Фоча-Шћепан Поље, Фоча-Гацко, Зворник-Коњевић Поље, Каракај-Цапарде, Вишеград-Устипрача-Рогатица и Вишеград-Бродар-Рудо.

На свим путним правцима савјетује се опрезна вожња уз обавезно посједовање зимске опреме. На путевима гдје су у току радови постављена је привремена саобраћајана сигнализација чије је поштовање обавезно, саопштено је из Ауто-мото савеза Републике Српске.

Сњежне лавине на путу Фоча-Сарајево

Сњежне лавине у кањону Бистрице отежавају саобраћај на путу Фоча-Сарајаво и задају проблеме зимским службама, али није било застоја и обуставе саобраћаја, речено је у предузећу "Србињепутеви".

На истом путном правцу, на превоју Рогој, висина снијега је око 60 центиметара, а вјетар ствара сњежне наносе веће од једног метра.

На магистралном путу Фоча-Тјентиште ноћас је дошло до краткотрајног прекида саобраћаја у мјесту Попов Мост, гдје се на коловозу попријечио камион, који је убрзо склоњен. На том правцу, преко превоја Пријеђел, вјетар је стварао много проблема наносећи снијег на коловоз.