latinica  ћирилица
22/03/2018 |  18:29 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

У Броду и Шамцу Сава стагнира, у Семберији у незнатном порасту (ФОТО)

И у Броду, и Шамцу Сава стагнира, али су и даље на снази ванредне мјере одбране од поплава. Редовна одбрана је у Семберији, гдје је Сава незнатно у порасту, док је водостај Дрине у опадању.

Нема опасности од преливања одбрамбених насипа на Сави, увјеравају надлежни из "Вода Српске". У општини Брод, на подручјима заштићеним насипима и другим водоприврденим објектима, проблем праве подземне воде и изливање Саве у небрањеним подручјима.

Што се тиче прогнозе за низводни дио Саве од Српца може се очекивати пораст водостаја, али не интензитетом као што је био у Градишци и Српцу, с обзиром на то да нема значајнијег дотока Врбаса и Босне. Опасност од изливања Саве у Броду не постоји, тврде надлежни.

"Сигурно неће доћи до преливања насипа. Издржали смо водостај од 939 центиметара. Ми смо сада на 844 центиметра. Далеко смо испод тог нивоа. Само морамо пратити станје на косинама насипа", истакао је руководилац РЈ ЈУ Воде Српске Брод Ане Михајлов.

У заштићеном подручју, међутим. мјештанима Брода проблем праве подземне воде.

Ријека Сава

 Више стотина хектара под усјевима је поплављено у небрањеном подручју на локалитету званом Стари Полој ,а вода прави штету стамбеним и приврденим објектима 

"Неколико објеката је заплављено. Једно индустријско постројенје је угрожено, али радимо на отклањању потешкоћа", рекоа је замјеник предсједника штаба за одбрану од поплава општине Брод Горан Гарачић.

Врх таласа се очекује у недјељу у Семберији . 

Пораст Саве не би требало да забрине Семберце, гдје се у недјељу очекује врх таласа, јер је процјена да би водостај могао бити двдесет до тридесет центиметара већи у односу на данашњих 716 центиметара. 

"Максимална кота на подручју Семберије биће на граници редовне одбране од поплава, испод 750 центиметара. Томе у прилог иде и водостај савских притока, нарочито ријеке Дрине чији водостај опада", изјавио је помоћник директора ЈУ Воде Српске Славиша Савић.

Ријетки викендаши које смо јутрос затекли овдје, тврде да је тренутно стање у односу на претходне дане охрабрујуће. 

Заплављене пољопривредне површине у небрањеном подручју МЗ Нови приближно су исте као и претходних дана, а водостаји мањих рјечица у Семберији су у границама нормале.