latinica  ћирилица
22/03/2018 |  18:23 ⇒ 23/03/2018 | 07:38 | Аутор: РТРС

Водостај Саве стагнира, опасност за становништво ипак није престала (ФОТО)

Иако водостај Саве у Српцу и Градишци стагнира, опасност за становништво није престала. Цивилна заштите прати ситуацију на терену и помаже угроженима, јер проблеме сада праве подземне воде.

У Српцу нема нових плављења. У Бајинцима, Гају и Кобашу и даље је полављено 25 кућа. Проблем представљају подземне воде које пријете брањеном подручју.

"Негдје су већ баште и дворишта натопљени. Септичке јаме се излијевају јер немамо канализације и то све угрожава и здравље", навео је Никола Думоњић из села Бајинци код Српца.

Локална власт у сарадњи са Републичким штабом цивилне заштите рјешава проблем подземних вода у најугроженијим дИјеловима општине.

"У питању су подземне воде и гдје већ радимо на постављању пумпе великог капацитета у сарадњи са Републичком цивилном заштитом кој се налази на нашем терену", истакао је начелник општине Србац Млађан Драгосављевић.

Градишка - поплаве

У општини Градишка у небрањеном дијелу угроженим домаћинствима се додставља редовно питка вода и сточна храна за евакуисану стоку. У брањеном дијелу под будним оком су насипи.

"Стално смо у контроли. Имамо ноћна дежурства и људи су на насипима", изјавио је Слободан Кнежевић из Цивилне заштите Градишка.

"Насипи су тренутно у доброј ситуацији без обзира што је висок водостај ријеке Саве. Међутим, ноћас се на овом дјелу насипа појавило једно клизиште и ми ради превентиве навозимо камени материјал да би оптеретили косину и да клизиште не иде даље", истакао је Горан Вукотић из ЈП "Воде Српске".

Послије вишедневног интензивног пораста, у вечерњим сатима водстај ријеке Саве у Градишци почео је да опада.