latinica  ћирилица
22/03/2018 |  18:16 ⇒ 23/03/2018 | 09:44 | Аутор: РТРС

Ради ли министар безбједности БиХ против интереса Републике Српске?

Прича о паравојним формацијама, параџематима, наоружавању, безбједносној кризи у БиХ и хибридним ратовима, бар када је ријеч о иступима политичких функционера , чини се, на врхунцу je . Данас, на помолу нови и то вербални рат - између потпредсједника СНСД-а Николе Шпрића и СДС-овог министра безбједности Драгана Мектића.

На увреду – увредом, на оптужбу – оптужбом. У најкраћем, тако су данас комуницирали СНСД-ов Никола Шпирић и СДС-ов Драган Мектић. Шпирић је, на конференцији за медије, Мектића оптужио да стоји на челу специјалног хибридног рата против Српске и поставио низ питања, између осталих и она о параџематима, затвореницима из Гвантанама и чињеници да ОБА не подлијеже парламентарном надзору. Од Мектића за РТРС , одговори на поједина – Српска није у рату, ради се о државним интересима. 

"Добро би било да Мектић одговори да ли су параџемати под контролом, или је Мектић под контролом параџемата", истакао је Шпирић.

"Шта он прича о параџематима и о Гвантанаму? Овдје се ради о државним интересима. Питајте Црну Гору која није имала ни једнога у Гвантанаму зашто је примила два три из Гвантанама, питајте Србију", изјавио је Мектић.

Мектићево дјеловање, поручио је Шпирић, штетно је и по Републику Српску и по Федерацију, али и по БиХ. Његове изјаве тврди, Српској наносе велику штету. Мектића је позвао да каже, која институција је потврдила његове наводе. Мектић одговара да не зна коме Шпирић може "продавати" било какву причу, јер, каже, нема допринос у стварању Српске, а из свега тврди, намјерава извући националистичку причу.

"Желим само јавности да предочим да се ради о уцијењеном човјеку који је инволвиран у вођење хибридног рата против Републике Српске и то је опасна ствар", нагласио је Шпирић.

"Нисам ја на челу хибридног рата против Републике Српске. Српска није ни у каквом рату. Да се он пита и да одлучује о неким стварима можда би и била. Овдје ја не нападам, нити ћу икада нападати Републику Српску. Овдје је проблем власт у Републици Српској", каже мектић.

Да изјаве функционера са бх нова из Републике Српске прелазе границу упозорио је и предсједник Републике. Мектићеве, како каже, неосноване изјаве, лажи и спекулације међународна заједница не провјерава , што Српској ствара проблеме. Иза свега, тврди, стоји намјера да се Српска, као једина функционална средина у БиХ, дестабилизује, а најбоља дестабилизација је, каже – измишљена спекулација. 

"Ми смо једноставно између тога да ли да вјерујемо Мектићу који је потврђен као човјек који је склон да износи на брзину непровјерене информације  или полицији Републике Српске која то ради студиозно. Склонији сам да вјерујем полицији", нагласио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

 Изјаве званичника морале би бити поткријепљене чињеницама – став је и аналитичара. Све остало је, тврде, поигравање са емоцијама.

"Ако говоримо о Републици Српској, једина безбједносна структура на коју можемо рачунати је МУП Републике Српске и сада се од једне легалне структуре и легалне и легитимне набавке оружја која је потребна тим људима да би могли да се одмбране од таквих ствари пави некаква прича о томе да се праве паравојне формације", сматра политиколог Војислав Савић.

На данашњој конференцији Шпирић је показао и кривичну пријаву против Драгана Мектића из 1998. године због препродаје надгробних споменика несрпског становништва породицама српских покојника. Мектић одговара да истрага никада није покренута и да је одбачена, а Шпирића позвао да прича о својим пријавама и навео ону о стану у Бечу.