latinica  ћирилица
22/03/2018 |  15:16 ⇒ 15:22 | Аутор: РТРС

Влада Српске: Законско уређење критичне инфраструктуре у Српској

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о безбједности критичних инфраструктура у Републици Српској, којим се уређује ова област, сектори и управљање, те предвиђа израде анализе ризика.
Влада Српске -
Влада Српске

Овим законским рјешењем уређује се обавеза израде безбједносног плана објеката из сектора критичне инфраструктуре, безбједносни координатор и безбједносни менаџер за критичну инфраструктуру, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Нацртом је дефинисана и сарадња са другим субјектима критичне инфраструктуре, поступање са заштићеним подацима, надзор над спровођењем овог закона, као и прекршајне одредбе.

Разлог за доношење Закона о безбједности критичних инфраструктура у Републици Српској садржан је у чињеници да не постоји важећи пропис који на јединствен начин уређује заштиту у овој области.

"Имајући у виду важност објеката критичне инфраструктуре, њихова заштита је од значаја за функционисање Републике Српске. Један од разлога за доношење закона је и преузимање правних извора ЕУ, односно усклађивање законодавства Републике Српске са прописима ЕУ", наведено је у саопштењу.

Влада је на данашњој сједници донијела одлуку о исплати аконтације финансијских средстава неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе од 500.000 КМ.

По 15.151 КМ додијељено је неразвијеним општинама Братунац, Власеница, Доњи Жабар, Костајница, Љубиње, Невесиње, Пелагићево, Петровац, Петрово, Рибник, Рогатица, Хан Пијесак, Шамац и Шипово.

Средства у истом износу додијељена су и изразито неразвијеним општинама Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Рудо, Сребреница, Трново, Чајниче и Шековићи.

Влада је дала сагласност за закључивање Протокола о сарадњи између Републичке управе за геодетске и имовинско-правне послове и Министарства за избјеглице и расељена лица.

"Протоколом би требало бити регулисано пружање стручне помоћи избјеглим и расељеним лицима у поступку успоставе или замјене земљишне књиге на територији Федерације БиХ", додаје се у саопштењу.

РУГИП је задужен да обезбједи канцеларије у оквиру Подручних јединица и обезбједи стручну помоћ лицима правне струке које ангажује Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске.

Влада Републике Српске прихватила је данас информацију о планираном одржавању манифестације "Дани Републике Српске у Санкт Петербургу" у мају.

У току трајања ове манифестације предвиђен је и састанак заједничке радне групе влада Републике Српске и Санкт Петербурга, као и отварање канцеларије Представништва Српске у Руској Федерацији у Санкт Петербургу, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

На припремама за реализацију манифестације представљања Српске у области културе "Дани Републике Српске у Санкт Петербургу" раде Министарство просвјете и културе и Министарство за економске односе и регионалну сарадњу, у координацији са Представништвом Републике Српске у Русији.

Припрему раде на основу Протокола о сарадњи између Санкт-Петербурга /Русија/и Републике Српске /БиХ/ од 1. јуна прошле године и "Мапе пута активности за реализацију списка приоритетних праваца сарадње између Владе Санкт Петербурга и Републике Српске за период од 2017. до 2019. године".

Влада Републике Српске дала је сагласност Министарству трговине и туризма на план утрошка 100.000 КМ у овој години, текући грант за заштиту потрошача.

Средства се распоређују у сврху суфинансирања режијских и материјалних трошкова рада удружења за заштиту потрошача која су уписана у Евиденцију, а која се води у Министарству трговине и туризма, на основу Правилника о облику, садржају и начину вођења евиденције удружења за заштиту потрошача, и то у једнаким мјесечним износима по 500 КМ.

Средства се распоређују и у сврху финансирања пројеката које реализују удружења за заштиту потрошача у циљу подизања јавне свијести потрошача и трговаца о њиховим правима и обавезама, у преосталом износу.

Влада Републике Српске данас је дала позитивно мишљење на приједлог ревидиране Стратегије БиХ за рад на предметима ратних злочина, уз напомену да њена реализација зависи искључиво од носилаца правосудних функција на нивоу БиХ.

Приједлог ревидиране Стратегије разматран је и на сједници Тима за координацију активности истраживања ратних злочина и тражења несталих лица која је одржана прошлог мјесеца. Позитивно мишљење на текст ревидиране Стратегије су дали и представници удружења од јавног интереса која су проистекла из одбрамбено-отаџбинског рата, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

На сједници је прихваћен текст Нацрта споразума о снижењу цијена услуга роминга у јавним мобилним телекомуникацијским мрежама између министарстава надлежних за област електронских комуникација БиХ, Србије, Црне Горе и БЈР Македоније, а Министарство саобраћаја и веза Српске је задужено да Министарству комуникација и транспорта БиХ достави мишљење по питању предложеног Нацрта споразума.

Влада је усвојила и информацију о активностима које се спроводе у оквиру пројекта "Подршка канцеларији Државног ИПА координатора у успостављању Државног одбора за инвестиције".

Полазећи од чињенице да су за инфраструктурне пројекте у Републици Српској искључиво надлежне институције Српске, Влада је истакла да је у свим фазама процеса израде јединствене приоритетне листе инфраструктурних пројеката неопходно укључити институције Српске.

Наведено је и да одлука о приоритетним инфраструктурним пројектима у Републици Српској, за које се кредитно задужује и обавезује на сервисирање дуга Република Српска, може бити донесена искључиво унутар институција Српске.

Влада Српске сматра да је с циљем будућег спровођења активности везаних за финансирање приоритетних инфраструктурних пројеката посредством финансијских инструмената ЕУ, неопходно ријешити питање функционисања такозваног "Државног одбора за инвестиције" у складу са Уставом и законом дефинисаним надлежностима институција у БиХ, те системом координације процеса европских интеграција у БиХ.

У том контексту Влада Српске захтијева од Савјета министара БиХ да стави ван снаге одлуку о успостављању тог одбора за инвестиције, те да приступи изради нове одлуке усклађене са Уставом и законима дефинисаним надлежностима институција у БиХ и у складу са системом координације процеса европских интеграција у БиХ.