latinica  ћирилица
22/03/2018 |  13:43 ⇒ 14:03 | Аутор: СРНА

Кличковић: Нацрт измјена закона о штрајку омогућава већа права радника

Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о штрајку отвара се могућност да се убудуће штрајкови организују не само ради повреде права, него и повреде интереса запослених.
Рајко Кличковић - Фото: СРНА
Рајко КличковићФото: СРНА

Ово је данас у Требињу изјавио Рајко Кличковић, начелник Одјељења за рад и запошљавање и другостепене инспекцијске послове у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Кличковић је истакао да Закон о раду више не познаје већински, него репрезентативан синдикат, напомињући да у Републици Српској постоје двије асоцијације таквог синдиката. Напоменуо је да се и једна од квалитетних примједби са јавних расправа односи на организовање минимума процеса рада и одлучивање о томе.

Он је нагласио да је на нови начин позициониран минимум процеса рада, о којем су, према ранијим законским рјешењима, одлучивали само послодавци уз консултације са синдикатом који организује штрајк, док је то сада предвиђено споразумом између синдиката и послодавца.

"Уколико се она не би могла споразумно донијети на релацији послодавац-радник, имамо приједлога да се то питање у закону ријеши путем арбитраже, јер она није страна нашем радном законавству", истакао је Кличковић.

Према његовим ријечима, Нацртом је појашњено и питање организовања штрајка у дјелатностима од посебног друштвеног интереса, гдје треба утврдити минимум процеса рада.

Он је додао да је унесен један нови квалитет у рјешавање међусобних односа радника и послодаваца.