latinica  ћирилица
22/03/2018 |  13:06 ⇒ 16:34 | Аутор: РТРС

Обиљежено страдање Срба у Старом Броду код Вишеграда

Изасланик предсједника Републике Српске, Миладин Драгичевић, положио је вијенац у Спомен-комплексу Стари Брод код Вишеграда гдје су прије 76 година усташе "Црне легије" Јуре Францетића звјерски убиле 6.000 Срба из источног дијела БиХ.
Стари Брод - Фото: РТРС
Стари БродФото: РТРС

У знак сјећања на убијене Србе, руже у ријеку Дрину бацили су пјесник Матија Бећковић, предсједник Пододбора Владе Републике Српске за обиљежавање значајних историјских догађаја Велимир Дуњић, потпредсједник Одбора Владе за његовање традиције ослободилачких ратова Душко Милуновић, народни посланик Вукота Говедарица, начелници општина Подриња, Херцеговине и Сарајевско-романијске регије, као и представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и грађани са подручја ових општина.

Освештан је и темељ Спомен-музеја у Старом Броду.

Претходно је Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом са свештенством служио парастос у Спомен-комплексу Стари Брод код Вишеграда.

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву са намјером да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ. Срби са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда у збјеговима су кренули ка Дрини, тражећи спас у Србији.

У Вишеграду италијанска војска није дозволила народу да пређе преко ћуприје, па су збјегови кренули низ Дрину према селима Милошевићи и Стари Брод, гдје се налазила скела. Усташе су стизале збјегове и на најокрутније начине вршиле покоље над српском нејачи.

Од половине марта до 2. маја 1942. године страдало је више од 6.000 жена, дјеце и стараца, а најмасовнији покољ догодио се на православни празник Младенце 22. марта 1942. године. У Старом Броду је 2008. године подигнуто обиљежје, а у плочама од камена уклесана су имена убијених.