latinica  ћирилица
22/03/2018 |  11:21 ⇒ 11:27 | Аутор: РТРС

Част отаџбине: Бошњаци увијек спремнији за рат него за компромис

Генерал Винко Пандуревић из удружења Част отаџбине оцијенио је да бошњачко руководство по маском "одбране БиХ од нове агресије" жели да отпочне са новим процесом стварања другачије БиХ, због чега оптужује руководство Републике Српске, јер им стоји на путу остваривања унитарне БиХ засноване на идеологији Исламске декларације.
Част отаџбине (Фото: castotadzbine.rs) -
Част отаџбине (Фото: castotadzbine.rs)

"Све оно што су муслимански-бошњачки лидери у БиХ прије и током рата жељели, чему су тежили и активности које су спроводили, а нису у потпуности реализовали, настоје остварити данас у новим околностима, новим методама и са старим и неким новим савезницима, како би БиХ била по њиховој мјери", навео је Пандуревић.

Он је у тексту под насловом "Ко о чему Бакир Изетбеговић о агресорима на БиХ", објављеном на сајту удружења "Част отаџбине", напоменуо да син Алије Изетбеговића настоји свим средствима, укључујући и оружана, остварити снове свог оца у чему му пружа подршку и предсједник СББ Фахрудин Радончић.

Пандуревић оцјењује да је БиХ могућа само као децентрализована земља на основама Дејтонског мировног споразума, са федералним или конфедералним уређењем, а никако унитарна, јер унитаризација БиХ води њеном нестанку.

Он у тексту подсјећа да је на недавном бошњачком скупу у Сарајеву названом "Агресија на истину о одбрани Републике БиХ", Бакир Изетбеговић поновио ставове о наводној агресији на БиХ, "коју су спровели прије свих Срби, односно комшије Бошњака, тада муслимана, заједно са својом браћом из Србије".

Пандуревић истиче да тезе о невиности Бошњака у протеклом рату и њима као жртвама више не стоје и да су то показле реалне анализе пријератних и ратних дешавања у БиХ и објављене истине, те да због тога бошњачки лидери морају и даље да инсистирају на својој истини о рату у БиХ.

Он наводи да радикаизацијом исламског фактора не само у региону, већ и широм Европе и свијета, многима постаје јаснији карактер рата у БиХ, а посебно улога Алије Изетбеговића и његова спрега са исламским фактором са Блиског и Средњег истока, који је настојао спроводити идеологију из његове "Исламске декларације".

"Пошто је Алијина `Исламска декларација`, коју његов син чува на свом радном столу, постала само сувенир, а не основа за исламизацију БиХ, Бакир је покренуо нову офанзиву за одбрану БиХ од `агресије на истину о оружаној агресији на БиХ`", оцјењује Пандуревић.

Он истиче да се постепено у Сарајеву разбија устаљена шема о томе да су Бошњаци били искључиво жртве српске и донекле хрватске агресије на БиХ, при чему се помиње низ увредљивих флоскула без научног упоришта као што су "великосрпска агресија", "великосрпски хегемонизам", "србочетнички агресор", "злочиначки Милошевићев режим", "агресорска ЈНА", "меморандум САНУ"...

Пандуревић је навео да се разбијају и тврдње да су размјере наводног етничког чишћења и ратних злочина које су чинили Срби и Хрвати према Бошњацима биле искључиво посљедица планског и осмишљеног дјеловања институција Републике Српске и Хрватске Заједнице Херцег-Босне, а да су бошњачки злочини такозване Армије БиХ били тек појединачни инциденти и спорадична појава.

Пошто бошњачко руководство није остварило ратне циљеве, а незадовољно је Дејтонским споразумом, који је БиХ уредио на равноправним основама, са правом ентитета и појединих народа да успостављају специјалне везе са матицама, сада, указује Пандуревић, креће у нову "одбрану од агресије на истину о БиХ".

"Ово све говори о томе какву БиХ желе Бошњаци и да су увијек спремнији за рат него за компромис. Измакла им је БиХ по мјери `Исламске декларације`, па сада поново покушавају створити сличан амбијент да се отпочне са новим процесом стварања другачије БиХ", оцјењује Пандуревић.

Извор: Част отаџбине