latinica  ћирилица
22/03/2018 |  10:01 ⇒ 11:11 | Аутор: Б92

Италијански и српски експерти спасавају српско културно насљеђе на КиМ

Српским културним насљеђем на Косову и Метохији његовим очувањем, заштитом и рестаурацијом почиње да се бави Италијанско-српски институт за умјетност, потврдио је Дарко Танасковић, амбасадор Србије при УНЕСКО.
Манастир Грачаница (Фото: Wikipedia/crnibombarder) -
Манастир Грачаница (Фото: Wikipedia/crnibombarder)

"На основу података којима располажем, може се закључити да је оснивање Италијанско-српског института за умјетност, непрофитне друштвено корисне невладине организације, мотивисано жељом да се стручно, конкретно и правовремено допринесе обнови српског културног наслијеђа на КиМ, а првенствено светиња које се налазе на Унесковој листи културне баштине у опасности", рекао је Танасковић.

Стручњаци су већ почели серију "извиђања" и процјењивања на терену. У манастиру Високи Дечани на провјери је статика грађевине, као и стање конзервираности фресака, скулптура и декорисаних површина. Први контакти су већ остварени са Канцеларијом за КиМ у Београду која је помогла да се препозна и одреди први амбициозни циљ: стављање у сигурно стање и рестаурација цркве Богородице Љевишке у Призрену.

Експерти Института су већ процијенили да је ургентно да се реконструишу кров и под, јер су оштећени од воде која је продирала у унутрашњост у дугом периоду, а одмах потом следи рестаурација онога што је остало од фресака.

Прве трошкове извиђења на терену поднијели су појединци који су формирали Институт, а који се сада обраћају европским фондовима за спасавање културних добара, али и приватним лицима, донаторима.