latinica  ћирилица
22/03/2018 |  08:51 ⇒ 15:19 | Аутор: РТРС

Изведена спектакл представа "Микеланђело и тајна Сикстинске капеле"

Спектакл представа "Микеланђело и тајна Сикстинске капеле", чија је продукција мјесецима привлачила пажњу свјетске културне јавности, крајем прошле седмице премијерно је изведена у Риму. Настала је у сарадњи Ватиканског музеја, чувеног поп музичара Стинга и бројних музичких, позоришних и видео продуцената олимпијских церемонија. О каквом спектаклу је ријеч, довољно говори и то што је коштао више од девет милиона евра.
Сикстинска капела - Фото: РТРС
Сикстинска капелаФото: РТРС

Спектакл "Микеланђело и тајна Сикстинске капеле" окупља врхунске таленте из домена музике, театра и видеа, стварајући незаборавно искуство за публику.

Креативни директор спектакла, Марко Белих био је умјетнички директор церемоније отварања Олимпијских игара у Рију 2016. године.

"Ово је снажна, интензивна представа. У њој се технологија преклапа с умјетношћу, духовношћу и историјом. Она настоји да успостави врло снажне емотивне путање", истиче креативни директор спектакла "Микеланђело и тајна Сикстинске капеле" Марко Белих.

Спектакл је постављен уз стручно савјетовање с Ватиканским музејом. Главну музичку тему представе потписује и изводи Стинг на латинском језику.

Остале музичке дионице потписује Џон Мекаф, познат као продуцент изузетно успјешних албума бендова попут Колдплеја и Блура. Италијански глумац Пјерфранческо Фавино тумачи лик Микеланђела.

"У свему овом, постоји могућност да се исприча прича која је на један посебан начин наша, италијанска. Ми који живимо у Риму, понекад потцјењујемо живот овдје и свакодневница нас навикава да је све што имамо овдје “нормално“ – али није. Представа показује колико смо у ствари повлаштени што имамо такво насљеђе. Тако да је моје мишљење да треба посветити пажњу свему што имамо, свему што може да увећа нашу умјетничку баштину. Ја сам веома срећан што учествујем у овоме", каже Фавино.

Директорка Ватиканског музеја Барбара Јата, на конферецији за новинаре поводом премијере представе, нагласила је да овај пројекат нуди несвакидашњу могућност за едукацију.

Он спаја причу о умјетности, култури и вјери. Публика има прилику да види Сикстинску капелу на изузетно детаљан начин, изблиза, онако како је, као посјетиоци Ватиканског музеја, никад не бисмо могли видјети.

Када је Микеланђело, прије 500 година, осликавао Сикстинску капелу, он јy је конципирао као портал. Чини се да је тај портал и након пет вијекова активан.

Након премијере, на којој се радило више од двије године, представа "Микеланђело и тајна Сикстинске капеле" биће постављена у најважнијим културним центрима широм свијета.