latinica  ћирилица
22/03/2018 |  08:44 | Аутор: СРНА

Вода један од најзначајнијих ресурса

Помоћник министра за водопривреду Републике Српске Чедомир Стојановић рекао је поводом 22. марта - Свјетског дана вода, да је вода један од најзначајнијих ресурса Српске и да ће до краја 2021. године бити уложено 190 милиона КМ у заштиту од поплава.
Ријека Врбас - Фото: РТРС
Ријека ВрбасФото: РТРС

"Република Српска, са хигијенског аспекта, има веома квалитетну воду. Један смо од предјела са можда најздравијом водом коју користимо за пиће. Овогодишњи мото обиљежавања Дана вода је `Природа за воду`", навео је Стојановић.

Он је истакао да Српска много улаже у очување водотока, како у заштиту од поплава, тако и у заштиту вода од загађења.

"Паралелно се ради на заштити вода, а истакао бих план управљања водама у области ријечног слива Требишњице и Саве. Редовно се прати квалитет и квантитет вода, а приоритет је заштита водотокова од загађења", нагласио је Стојановић.

Он је додао да се Министарство бави и управљањем и кориштењем вода, како за становништво, тако и у области пољопривреде, хидроенергетике и туризма.

Скупштина УН је резолуцијом од 22. фебруара 1993. године одлучила да се 22. март обиљежава као Свјетски дан вода и да се тако у цијелом свијету скрене пажња на проблеме у вези са водом и водним ресурсима.

Овогодишња централна манифестација обиљежавања Свјетског дана вода за БиХ биће организована данас у Мостару, гдје ће на радном скупу учествовати представници свих надлежних институција из Републике Српске и Федерације БиХ, те заједничких органа БиХ.

Вода заузима три четвртине површине Земље, а више од 97 одсто су слане воде.

Мање од три процента су слатководни ресурси, од чега су 2,15 одсто под вјечитим снијегом и ледом.