latinica  ћирилица
22/03/2018 |  07:23 ⇒ 18:07 | Аутор: РТРС

Ниво ријеке Саве стагнира

Водостај Саве у Градишци од синоћ је у стагнацији и није прелазио 887 центиметара.

Очекују да ће током дана доћи до опадања водостаја Саве, и да ће дежурне екипе носити храну за евакуисану стоку из поплављених подручја.

Водостај Саве од синоћ је порастао на 1.002 центиметра у општини Србац, изјавио је Далибор Кошутић стучни сарадник за информисање у Цивилној заштити општине Градишка.

Синоћ је у Српцу вода продрла у куће у Кобашу.

Неколицина старих људи, иако им је вода у кући, одбија евакуацију. Спасиоци им достављају потрепштине и дежурају недалеко од тих објеката.

Најугроженије су зоне у Врбашкој, Бистрици и Гашници.

Штаб за ванредне ситуације града Приједора ставио је ван снаге одлуку о проглашењу стања редовне одбране од поплава за подручје града која је донесена 12. марта. У образложењу ове одлуке се истиче да водостај данас износи 260 центиметра и за 160 центиметара је нижи у односу на критични ниво и има тенденцију опадања.

У Семберији Сава је дошла до насипа, али стагнира и јутрос је измјерен ниво од 717 центиметара, рекао нам је шеф Одсјека Цивилне заштите Бијељина Драго Ристић.

Он је додао да ниво Дрине јутрос 330 центиметара.

Саобраћај према Козарској Дубици је затворен. Специјализоване јединице Цивилне заштите са пумпама великог капацитета, ангажоване су у Српцу и Градишци.

Саобраћај је, због активираног клизишта, потпуно обустављен и на регионалном путу Каран - Нови Град, у мјесту Раковац.

Због снијежних сметова обустављен је саобраћај на регионалном путу Кифино Село - Улог - Кланци преко превоја Морине.

На дионици магистралног пута Брод-Велика Брусница, на одбрамбеном насипу ријеке Саве, забрањен је саобраћај за теретна возила тежа од 3,5 тоне, на захтјев Општинског штаба за ванредну одбрану од поплава, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

На низводном дијелу ријеке Саве - од Брода, Шамца и Бијељине на снази је редовна одбрана од поплава.