latinica  ћирилица
21/03/2018 |  19:39 ⇒ 22:10 | Аутор: РТРС

Чије пољопривреднике штити Министарство спољне трговине: Увоз гуши домаћу производњу

Министарство спољне трговине БиХ не жели или не зна да заштити домаћу пољопривредну производњу од неконтролисаног увоза, тврде у Савезу удружења пољопривредних произвођача Српске.

Само у прошлој години, у Српску је увезено 722 милиона марака прехрамбених производа, пића и дувана. Годинама уназад имамо вишак товних свиња и јунади на тржишту, иако домаћа производња задовољава само 20 - 30 одсто домаћих потреба. Посљедњих неколико година увоз јунећег меса је повећан два пута, свињског 4-5 пута, за то вријеме домаћа производња је на ивици опстанка.

"Нетачне су тврдње из Министарства спољне трговине да БиХ не може заштитити производњу. Сјетимо се примјера Хрватске која је прије неколико година, док је била чланица Цефта споразума, зауставила извоз млијека из БиХ, односно увоз у Хрватску и док су испреговарали, сви тржни вишкови млијека у Хрватској су ријешени", рекао је Стојан Маринковић, предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

Асурд је да се у децембру, јануару и фебруару када је највећа потражња за свињским месом, на тржишту појави вишак 5-8 хиљада товљеника, а чим стане извоз јунади за Турску, наше тржиште буде пребукирано.

"Не тражимо, нити можемо тражити затварање граница, нити забрану увоза. Напротив, ми тражимо мјере које ће омогућити у сезони, када пристижу наши пољопривредни производи, нашим пољопривредним произвођачима да могу пласирати робу", додаје Маринковић.

А то није тешко урадити, кажу у Савезу. Потребно је, истичу, примијенити одредбе Цефта и Споразума о стабилизацији. Из Министарства спољне трговине, у писменом одговору тврде да су само један од субјеката у ланцу. Одговорност пребацују на произвођаче.

"Уз прибављање одређених података, у овом случају из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске, институције која има искључиву надлежност за пољопривредну производњу. Терет доказивања испуњености услова за увођење заштитних мјера је на произвођачима", стоји у писму Министарства спољне трговине.

Влада Српске је у више наврата тражила да се уведу дозвољене мјере које дозвољовају појачану контролу на граници, примјену тз. нецаринских баријера које примијењују и друге земље приликом увоза производа, бољу контролу у смислу вагања и тестирања производа.

Увођење прелевмана, привремених забрана увоза, царинских оптерећења и сезонских заштитних мјера, Правилник о тржишним стандардима за воће и поврће, житарице и производе анималног поријекла у складу са Европским стандардима, само су неке од мјера које би значајно умањиле проблеме домаћих пољопривредника и побољшале стање у аграру.