latinica  ћирилица
21/03/2018 |  18:47 ⇒ 22:15 | Аутор: РТРС

ДНС: Имена кандидата биће позната већ крајем наредне седмице

Коалиција СНСД-ДНС-СП сљедеће седмице у јавност ће са заједничким кандидатима за предсједника Републике и српског члана Предсједништва БиХ, најавио је лидер социјалиста Петар Ђокић. Предсједник ДНС-а Марко Павић не противи се ставу СНСД-а да кандидати за предсједника Републике и члана Предсједништва БиХ буду из те странке, али најављујући добре изборне резултате очекује да ће ДНС први бирати остале кључне позиције. ДНС са 400 нова чланова јача у Сокоцу, а појачање је добио и у Челинцу.

Преговори владајуће коалиција одвијају се у доброј атмосфери, па лидер ДНС-а Марко Павић очекује да ће имена кандидата за кључне позиције бити позната већ крајем наредне седмице. За ДНС је прихватљиво да на позиције предсједника и члана Предсједништва буду предложени кандидати СНСД-а који имају највећи рејтинг у бирачком тијелу.

"Ви сте већ чули из СНСД-а да они очекују обје функције. Ми немамо ништа против тога, али ако ћемо ми први бирати једну од три функције, између предсједника Владе Републике Српске, предсједавајућег Савјета министара БиХ и предсједника Народне скупштине Републике Српске, ми се нећемо противити и ми ћемо то подржати", изјавио је Павић.

Павић најављује да ће изборни резултат ДНС-а на Романији бити велико изнанађење и да ће помрсити конце онима који се на Сокоцу сматрају недодирљивим. Не забрињава га прелазак два ДНС-ова одборника у редове СДС-а.

"Бјелица је молио да подржим формирање власти на Сокоцу, али је искористио прву прилику да нам забије нож у леђа. Мени то не смета ...", каже Павић.

Љубомир Ерић, предсједник ОО ДНС-а Соколац истиче да ће ова странка из ове ситуације изаћи далеко јача и да им је циљ здраво језгро и да постигну што бољи изборни резултат.

У ДНС-у су увјерени: бираче у сарајевско – романијској регији привући ће здравом политичком реториком и принципјелним ставовима.

"Наш циљ је десет хиљада гласова у Изборној јединици 8, један мандат у НСРС и један у ПС БиХ", истиче Ненад Нешић,предсједник Регионалног одбора ДНС-а Источно Сарајево.

ДНС је данас добио појачање и Челинцу. Одборница СДС-а у челиначкој Скупштини општине Љиљана Тривић, потписала је у Бањалуци приступницу ДНС-у. Једина је жена која је на локалним изборима дирекно освојила одборнички мандат у Изборној јединици три.