latinica  ћирилица
21/03/2018 |  17:48 ⇒ 17:55 | Аутор: СРНА

"Изетбеговић ће због избора бити још тврђи по питању границе са Србијом"

Члан Предсједништва БиХ Младен Иванић оцијенио је да ће Бакир Изетбеговић у наредних осам мјесеци, колико му траје мандат предсједавајућег Предсједништва БиХ, бити још тврђи у ставовима о разграничењу са Србијом, рачунајући да ће на тај начин добити подршку свог бирачког тијела за изборе у октобру.
Младен Иванић - Фото: РТРС
Младен ИванићФото: РТРС

Иванић је нагласио да је БиХ имала шансу да се договори о граници са Србијом, што би, прије свега, било значајно за БиХ, али да се то, из њему неразумљивих разлога, није десило.

"У Сарајеву је направљен негативан амбијент у коме се то тумачало као нека врста уступака Београду. Тамо је развијена теза да су хидроелектране Зворник и Бајина башта власништво БиХ, за шта нема ниједног доказа", рекао је Иванић за Тањуг.

Он је напоменуо да се у медијима често Изетбеговићу даје значај да он говори у име БиХ.

"Не, он говори у име Бошњака, /члан Предсједништва БиХ/ Драган Човић и ја смо за то да се то са Србијом заврши. Изетбеговиоћ је против", нагласио је Иванић.

Иванић не очекује ни да ће у БиХ доћи до договора о измјени Изборног закона и сматра да, иако се на тој теми копља ломе између Бошњака и Хрвата, Срби не смију то посматрати са стране.

"Не смијемо препустити да се само Хрвати и Бошњаци договарају, треба да гледамо наш интерес. У Федерацији постоји велика српска заједница. Имамо четири кантона у којима Срби нису конститутиван народ и занимљиво је да су они под хрватском, односно управом ХДЗ-а. То значи да су Срби сведени на мањину, што је потпуно супротно одлукама Уставног суда БиХ", рекао Иванић.

Иванић каже да га је изненадила изјава високог представника у БиХ Валентина Инцка да ће примијенити своје надлежности уколико не дође до договора о Изборном закону, те додаје да и сама могућност да међународна заједница наметне рјешење, потпуно скида одговорност са домаћих учесника.

"Сада обје стране, можда мало више бошњачка, имају све разлога да ништа не ураде, рачунајући да ће Инцко урадити оно што они желе да добију, а што је и била досадашња пракса. Ја и не знам ниједну озбиљнију одлуку високог представника, а да је била на штету доминантног бошњачког народа или онога што се дефинише у Сарајеву", рекао је Иванић.

Када је ријеч о формирању "хрватског ентитета" унутар БиХ, Иванић је рекао да то није у интересу Српске, јер би значило "распакивање Дејтонског споразума".

"Искрено мислим да је максимум који Хрвати могу добити изборна јединица у оквиру Федерације. За трећи ентитет нисам. Ми смо данас један од два у БиХ, што је пуно више него бити један од три. Платили смо ми велику цијену своје самосталности у прошлости. Били смо изоловани и изложени стравичним санкцијама међународне заједнице. Бошњаци и Хрвати су имали пуно користи од тога што су били заједно - и међународну подршку и трговину и извоз, све је ишло преко Федерације, јер је слика о њој била као о мултиетничкој", рекао је Иванић.

Он је поручио да Република Српска нема интереса да се сврста ни на једну страну.

"Не видим да ми из Републике Српске имамо било какав интерес да се сврставамо ни на једну од страна у том сукобу. У крајњој линији, они су на почетку рата заједно везали заставе против Срба, нека их сад сами одмотавају", каже Иванић.

Иванић је потврдио да ће се поново кандидовати за српског члана Предсједништва БиХ.

"Био сам четири године у Предсједништву и мислим да сам тај посао коректно радио и да Република Српска у том периоду није изгубила ниједну битку у Предсједништву. Чврсто сам бранио интересе Републике Српске, а с друге показивао спремност на компромис", рекао је Иванић.