latinica  ћирилица
21/03/2018 |  16:47 ⇒ 18:16 | Аутор: СРНА

Кошарац: Одгодити изјашњавање о повећању плата војницима

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас у Сарајеву да је приједлог Клуба посланика ове странке да се одгоди изјашњавање о Приједлогу закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ којим се предвиђа повећање плата војницима у Оружаним снагама БиХ.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

Према његовим ријечима, с озбиром да у предложеном закону није тачно наведено из којих ће средстава бити повучена средства за његово спровођење, изјашњавање би било одгођено док Представнички дом не добије званично мишљење Министарства финансија БиХ.

"Мислим да има елемената политикантског односа у вези са једном таквом иницијативом с обзиром на чињеницу да немамо званичан став Министарства финансија", истакао је Кошарац.

Он је у изјави новинарима оцијенио да Министарство одбране има доста средстава и подсјетио да скоро трећина буџета институција БиХ иде на буџет Министарства одбране.

Кошарац је навео да је став СНСД-а да је неопходно смањити број припадника Оружаних снага БиХ.

"С једне стране свакодневно добијамо информације о веома лошем стању у Оружаним снагама БиХ, а с друге стране Оружане снаге јако пуно коштају грађане БиХ, грађане Републике Српске, који имају мало користи од њих", истакао је Кошарац.

Говорећи о критикама СДП-а јер СНСД и ХДЗ нису подржали приједлог за увођење скенирања гласачких листића и увођење видео-надзора на гласачким мјестима, уз образложење да не желе фер и транспарентне изборе, Кошарац је рекао да је то спекулативно и нетачно.

"СНСД заступа интересе да се избори у БиХ спроведу на фер и демократичан начин, истинито и тачно", истакао је Кошарац.

Он је упитао шта је СДП радио претходне четири године и зашто иницијативу за измјену Изборног закона није покренуо раније, већ сад.

"Са накнадном памећу излазе пред Представнички дом и предлажу ово", рекао је Кошарац.

Он је додао да посланици нису добили став Централне изборне комисије БиХ да ли је могуће провести овакав закон и какви би ефекти били.

"Према томе, зашто бисмо учествовали у нечијим игрицама. Било је времена да се свеобухватно приступи третирању промјене Изборног закона", закључио је Кошарац.