latinica  ћирилица
21/03/2018 |  15:21 ⇒ 18:39 | Аутор: РТРС

Дервента: Конференција "Брендирање домаћих производа - Наше је боље"

"Наше је боље“, назив је конференције одржане у Дервенти на којој је разговарано о брендирању домаћих производа. Организатор је Министарство трговине и туризма које промовише улогу бренда и значај брендирања.

Спортска опрема, коју ће на миндијалу носити фудбалске судије, само је један од препознатљивих брендова који потиче из Републике Српске, односно Дервенте. Да би нешто постало бренд, кажу привредници, није довољан само сертификата, већ и упоран и квалитетан рад.

Радован Пазуревић из предузећа за производњу обуће “Санино“ Дервента, да се код потрошача мора створити свијест да се куповином домаћег производа јача домаћа привреда и економска моћ.

Начелник општине Дервента Милорад Симић истакао је да је ова локална заједница препознатљива у Републици Српској и да остварује више од 10 одсто укупног извоза Српске.

"Имамо 350 милиона КМ извоза и 240 милиона КМ увоза. Увијек ми је жао што не знамо да цијенимо своје производе и зато сам задовољан слоганом `Наше је боље`", каже Симић.

У Српској има много брендираних производа као што су "Вивиа", "Нектар пиво", ајвар произвођача "Витаминка", те туристичке дестинације попут Јахорнине и Бање Врућице код Теслића. Већи трошкови и нелојална конкуренција, само су неки од проблема који прате рад брендираних предузећа, кажу у Привредној комори.

Како до бренда и какав је значај брендирања привредницима покушава да приближи ресорно министарство.

"Причом о ребрендирању смо многим привредницима помогли тако што су одређене производе, који су имали малу куповну моћ, побољшали новим дизајном. Они су постигли већу куповну моћ и извоз тих производа", истакла је Душанка Тегелтија, помоћница министра трговине и туризма.

Велики потенцијали код нас су производња хране и пића. Међутим, још ниједан производ није под заштитом географског поријекла.