latinica  ћирилица
21/03/2018 |  13:55 ⇒ 14:02 | Аутор: РТРС

Сутра обиљежавање 76 година од усташког покоља у Старом Броду

У Старом Броду код Вишеграда сутра ће бити обиљежено 76 година од усташког покоља више од 6.000 недужних српских цивила, прије свега жена и дјеце.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Усташке јединице, предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942. године офанзиву, у намјери да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ.

Овај злочин је, истичу у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите, деценијама вјешто прикриван "у интересу братства и јединства".

- Тај простор Подриња био је кроз историју веома интересантан нашим непријатељима који су жељели да га очисте од Срба - рекао је министар Миленко Савановић и додао да се до половине 19. вијека појављују настојања чији је циљ да не смије бити Срба западно од Дрине.

Савановић је рекао да се због размјера трагедије у овом крају од половине марта до почетка маја 1942. године, обиљежавање овог датума од ове године организује на републичком нивоу.

- Покољ Срба у овом крају починиле су фашистичке и дивизије НДХ, потпомогнуте ханџар-дивизијама, убијајући становништво из Сарајева, са Романије, Хан Пијеска, Рогатице и околних мјеста - рекао је Савановић.