latinica  ћирилица
21/03/2018 |  13:49 ⇒ 15:29 | Аутор: СРНА

Сједница Дома народа прекинута - наставак сутра

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ је, на захтјев делегата Фахрудина Радончића /СББ/, прекинуо данашњу сједницу, која би требало да буде настављена сутра.
Дом народа ПС БиХ - Фото: РТРС
Дом народа ПС БиХФото: РТРС

Колегијум дома је већином гласова уважио Радончићево образложење да не може присуствовати наставку сједнице због неодложних обавеза.

У сутрашњем наставку сједнице, од 10.00 часова, делегати Дома народа требало би да по хитном поступку разматрају Приједлог измјена Закона о кривичном поступку БиХ.

Овај приједлог Клуба делегата хрватског народа идентичан је приједлогу измјена Закона о кривичном поступку који је предложило Министарство правде БиХ, а који јуче није добио подршку Савјета министара.

Измјене су сличне и онима које у Представничком дому предлаже посланик СДА Амир Фазлић, али је суштинска разлика у обухвату примјене закона, а практично то би значило да се измјенама закона дефинишу само кривична дјела које третира Кривични закон БиХ, али не и кривични закони ентитета.

Делегати би сутра требало да се изјасне о захтјеву Представничког дома за разматрање по хитном поступку Приједлога закона о измјенама и допунама Изборног закона БиХ којим се предвиђа скенирање гласачких листића у сврху утврђивања резултата избора.

Приједлогом закона, који је Представнички дом усвојио 7. марта на иницијативу групе посланика СДП-а, СББ-а и ДФ-а, предвиђа се и увођење видео-надзора у просторијама гдје се гласа.

У образложењу предложеног закона наводи се да ручно бројање гласова, уз споран кредибилитет и стручност, отвара широк спектар манипулација чиме се доводе у питање исказана воља бирача, правичност изборних резултата, а тиме и самих избора.

На предложеном дневном реду је и Приједлог закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, у другом читању.

Овим законским приједлогом предвиђа се изједначавање платних разреда за чланове Комисије за разматрање жалби са другим запосленим у институцијама БиХ који раде послове исте сложености и за које је потребна иста стручна спрема.

Делегати би требало да у другом читању размотре и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о ваздухопловству БиХ, који прописује да генерални директор Дирекције за цивилно ваздухопловство БиХ и његови замјеници убудуће не буду државни службеници, него именована лица.

У првом читању пред Домом народа наћи ће се Приједлог закона о измјени и допунама Закона о независним и надзорним тијелима полицијске структуре БиХ којим се детаљније појашњава избор полицијских службеника у Одбор за жалбе полицијских службеника, који је предложио Савјет министара.

Приједлогом закона дефинише се да свако полицијско тијело БиХ које има статус управне организације предлаже министру безбједности БиХ по два полицијска службеника за чланове Одбора за жалбе, од којих ће министар предложити четири полицијска службеника Савјету министара на избор и именовање.

На дневном реду су и Приједлог закона о допунама Закона о комуникацијама и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о служби у Оружаним снагама БиХ, оба у првом читању, те више извјештаја, међу којима извјештај о раду Привремене истражне комисије Дома народа за прибављање информација о спољнополитичком статусу БиХ.