latinica  ћирилица
21/03/2018 |  13:03 | Аутор: РТРС

Навијач продаје сједиште са максимирских нереда 1990. године

Навијач Црвене звезде, на аукцији путем интернета, продаје дио столице са чувене (и ни по чему добром познате) утакмице између загребачког Динама и Црвене звезде 1990. године на стадиону Максимир.
Продаје се сједиште са максимирских нереда 1990. године - Фото: ТАНЈУГ
Продаје се сједиште са максимирских нереда 1990. годинеФото: ТАНЈУГ

Са меча, неодиграног због великих навијачких нереда, грађанин из Суботице понио је реквизит за који каже да му је спасао живот 13. маја 1990. године током великог сукоба са присталицама Динама.

Баш том столицом, наводно, се поменути навијач Звезде бранио од каменица хрватских навијача, а сада је одлучио да је прода за 24.000 динара.

"Тог дана, још као питомац Војне гимназије у Загребу, отишао сам са другарима на трибину неколико сати прије почетка утакмице. Прво је полетио сладолед ка нама од стране навијача Динама, који су били смјештени на истој трибини, али изнад нас и одвојени некаквим лименим плочама. Прелетјела је и пластична флаша. Делије су почеле да лупају по оним лименим плочама, а оне су постепено попуштале. Група навијача Динама је некако успјела да напусти тај дио трибине изнад нас и ми смо овладали цијелом сјеверном трибином", описује свој предмет извјесни Миодраг на аукцији специјализованог сајта "Купујем-продајем".

Даље дотични господин описује да је, након што је револитран гађањем каменица навијача Звезде са "истока" и "запада", почео да кида сједишта заједно са осталим присталицама београдског клуба.

"То смо радили мало из објести, али и да се заштитимо од камења којим су нас гађали. У читавом том метежу напустили смо Максимир, прво док се није откључала капија заклањајући се иза повећег дрвета, нас двадесетак (лично бранећи се овим сједиштем од каменица које су и даље падале са западне трибине). Сједиште је "прокријумчарено" испод јакне до собе, па након тога и до куће мојих родитеља. Све ове године је путовало гдје год да сам службовао (Приштина, Ниш, Ужице, Апатин и сада је у Суботици) као драга успомена... Вјерујем да је једино са тог догађаја", закључује Суботичанин.

Извор: Агенције