latinica  ћирилица
21/03/2018 |  12:56 ⇒ 15:29 | Аутор: СРНА

Маринковић: Увоз јунетине порастао два пута, а свињетине пет

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске Стојан Маринковић тврди да запослени у Министарству за спољну трговину и економске односе БиХ немају воље и знања да заштите домаће пољопривредне произвођаче, јер је увоз јунећег меса порастао за више од два пута, а свињског пет.
Стојан Маринковић - Фото: СРНА
Стојан МаринковићФото: СРНА

Маринковић каже да по ко зна који пут из овог министарства дезинформишу јавност о немогућности заштите домаће производње, саопштено је данас из Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске.

"Кажу да је повећан извоз наших производа и да није угрожена домаћа производња. Зашто онда од 2008. године, када је потписан Споразум о стабилизацији и придруживању, константно имамо вишак товних свиња и јунади на тржишту које задовољавамо са само 20, односно 30 одсто потреба?", пита Маринковић у писму упућеном Министарству за спољну трговину и економске односе БиХ.

Он је подсјетио да су у претходних неколико година пољопривредници интензивно упозоравали Министарство за спољну трговину и економске односе и Савјет министара на угроженост домаће пољопривреде.

"У нашим настојањима смо имали несебичну подршку министарстава пољопривреде Републике Српске и Федерације БиХ, привредних комора који су са нама доставили Министарству за спољну трговину и економске односе податке о прекомјерном увозу и принудно створеном вишку живе стоке и воћа у БиХ. Нажалост, ништа није вриједило", додао је Маринковић.

Он је поновио да никада није уведена ниједна мјера заштите домаће производње.

"БиХ је потписница споразума ЦЕФТА, као и Србија, Црна Гора, Македонија, Албанија, те својевремено и Хрватска. Нити једну од земаља, осим БиХ, ЦЕФТА споразум није спријечио да заштити своје произвођаче мјером по слободном избору", рекао је Маринковић.

Он је изразио наду да ће у Министарство за спољну трговину и економске односе БиХ коначно доћи одговорни људи који разумију проблеме домаће производње и који ће, поштујући међународне уговоре које је БиХ потписала, коначно увести мјере заштите домаћих производа.