latinica  ћирилица
21/03/2018 |  11:30 ⇒ 13:45 | Аутор: СРНА

ПД ПС БиХ - Шпирић предложио расправу о Мектићевим изјавама

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ није прихватио приједлог посланика СНСД-а Николе Шпирића да у дневни ред данашње сједнице буде уврштена информација о стању безбједности у БиХ поводом алармантних изјава и извјештаја министра безбједности у Савјету министара БиХ Драгана Мектића.

За Шпирићев приједлог није било ентитетске већине посланика из Федерације БиХ, па ће се о њему накнадно усаглашавати Колегијум Представничког дома.

Шпирић је у оквиру расправе о дневном реду данашње сједнице запитао хоће ли се суштински ући у проблем безбједности БиХ "или ћемо имати министра безбједности који ће ионако тешку ситуацију да претвори у циркус".

"Безбједност не смијемо дати у руке људима који се тиме забављају", истакао је Шпирић и позвао колеге посланике да подрже овај његов приједлог.

Шпирић је затражио информацију, односно регистар свих непожељних организација, удружења и појединаца чије дјеловање може да се подведе под нарушавање безбједносне ситуације у БиХ.

"Информација би требало да садржи осврт на уништавање вишка наоружања и минско-експлозивних средстава, као и дестинације гдје наоружање из БиХ завршава", рекао је Шпирић.

Он сматра да би посебан акценат поводом нарушавања безбједносне ситуације требало ставити на све снажнију мигрантску кризу.

"Ми никада до сада нисмо имали ни цјеловиту информацију шта се дешава са повратницима у БиХ са страних ратишта, какво је дјеловање Исламске државе, параџемата и селифијских покрета", констатовао је Шпирић.

Он је предложио и да, уколико министар није у стању да данас одговори, да у року од 20 дана буде одржана затворена сједница на којој ће пуна пажња бити посвећена овим проблемима.