latinica  ћирилица
21/03/2018 |  10:44 ⇒ 10:53 | Аутор: Вечерње новости

Ни мозак не може без воде

Главобоља, проблеми са варењем, смањена концентрација и радна способност само су неке од посљедица недовољног уноса воде у организам.
Вода - Фото: илустрација
ВодаФото: илустрација

Недостатак течности која покреће читав организам, чисти токсине из виталних органа и доноси хранљиве материје до ћелија може да остави дуготрајне посљедице по здравље, због чегаје неопходно свакодневно водити рачуна о количини уноса најздравије течности.

Чак 80 одсто мозга чини вода која учествује у преношењу нервних импулса. Доказано је да губитак воде у тијелу од само два одсто доводи до смањене концентрације и успореног размишљања. Симптоми тешке дехидратације могу, такође, да се одразе на мозак и доведу до појаве конфузије или, у екстремним случајевима, коме.

Поводом Свјетског дана вода, 22. марта, упозорава се колико је свакодневни унос воде важан за здравље.

Док недовољан унос доводи до бројних симптома акутне дехидратације, узимање воде у препорученим количинама, од два до три литра дневно, практично нема ниједан нежељени ефекат на организам.

У тијелу постоје физиолошки механизми који воду рапоређују, сходно количини коју смо унеијли. На тај начин, вода учествује у процесу варења, транспорту и елиминацији штетних материја, одржавању нормалне тејлесне температуре, терморегулације организма, као и крвног притиска.

Осим што ће се недостатак воде најприје препознати према сувоћи коже и усана, такође може да има драматичне посљедице у виду оштећења кардиоваскуларног система и рада бубрега. Такође, сви метаболички процеси почивају на довољном уносу најздравије течности. Довољан унос воде убрзаће метаболизам и представљати "гориво" за сагоријевање калорија.