latinica  ћирилица
21/03/2018 |  10:09 | Аутор: sputniknews.com

Њемачка нуди Србији Заједницу српских општина за улазак Косова у УН

Њемачка најављује да ће на себе преузети обавезу да примора Приштину да формира Заједницу српских општина уколико Србија “прећути“ приједлог да Косово добије статус државе посматрача у УН.
Косово и Метохија - Фото: РТС
Косово и МетохијаФото: РТС

Ово није први пут да се овакав приједлог чује из држава које су стварале независно Косово, али ће бити први пут ако то НЊмачка и званично изнесе Србији као приједлог који би, како медији у Србији спекулишу, требало у Београду сутра да донесе њемачки шеф дипломатије Хајко Мас, и то дан уочи најављеног наставка преговора Београда и Приштине, у Бриселу.

План који су Нијемци припремили наводно је по угледу на модел по коме је Палестина 2012. године добила статус државе посматрача у Уједињеним нацијама, а на пуноправно чланство Палестина ће чекати док не буде постигнут мировни споразум са Израелом.

Павле Јевремовић, бивши амбасадор Србије у Уједињеним нацијама, каже да доношење одлуке о давању оваквог статуса за једну државу не зависи од Савјета безбједности, нити, у овом случају, од воље Србије, већ од двије трећине чланица у Генералној скупштини УН.

“Овакав приједлог за Косово и досад је могао да буде поднесен као иницијатива од стране било које државе, али је очигледно да су се чекали сигурни гласови. Нисам сигуран да ће баш Њемачка бити та која ће поднијети ову иницијативу Генералној скупштини УН, јер би неуспјех био велики дипломатски ударац за ту државу. С друге стране, процедура је таква да Генерална скупштина прво мора да донесе Резолуцију на основу иницијативе, па тек онда да се приступи гласању“, објашњава Јевремовић.

Извор: Спутњик