latinica  ћирилица
21/03/2018 |  09:43 | Аутор: Независне

Холанђани купили Теленор

Теленор група потписала је уговор о продаји пословања у региону централне и источне Европе ППФ групи за 2,8 милијарди евра, укључујући и пословање у Србији.
Теленор - Фото: AP
ТеленорФото: AP

"Трансакција укључује мобилне операције у Мађарској, Бугарској, Црној Гори и Србији и провајдера техничких услуга Теленор Цоммон Оператион, који су сви у потпуности у власништву Теленор групе", саопштено је данас из норвешке телекомуникационе компаније.

Теленор операције у региону централне и источне Европе имају удио од 1,24 милијарде евра, односно 9 одсто у укупним приходима Теленор групе и 4,1 432,2 милиона евра или око 8 одсто удјела у добити прије пореза, камата, депрецијације и амортизације у 2017, са више од девет милиона корисника и 3.500 запослених.

"Продајом региона централне и источне Европе Теленор ће имати интегрисане фиксне и мобилне операције у Скандинавији, и јаке мобилне позиције у Азији", каже Сигве Бреке, предсједник и генерални директор Теленор групе.

Бреке додаје да Теленор група вјерује да је холандска компанија ППФ, са искуством које има у региону и у сектору телекомуникација, добар нови власник Теленорових операција у овом дијелу Европе.

ППФ је највећа инвестициона група у централно- источној Европи која улаже у различите секторе, укључујући банкарство, финансирање приватних лица, некретнине, рударство и телекомуникације. Ова инвестициона група је 2012. године преузела компаније "О2" из Чешке од Телефонике, а почетком ове године је купила и Нову Бродкастинг Групу у Бугарској.