latinica  ћирилица
21/03/2018 |  09:37 ⇒ 10:32 | Аутор: РТРС

Данас је Свјетски дан поезије

Данас се обиљежава Свјетски дан поезије који је прогласио УНЕСКО 1999. године, у намјери да се промовише читање, писање, објављивање и проучавање поезије у читавом свијету, као и да се додјељују признања и подстичу национални, регионални и међународни покрети поезије.
Илустрација - Фото: РТРС
ИлустрацијаФото: РТРС

Већ пету годину заредом, у свијету се 21. марта организује и међународна Јulius Меinl промоција под називом "Платите кафу стихом", а ове године пројекту се придружио и познати британски пјевач ЈП Купер који ће осмислити нову пјесму у част пјесницима широм свијета.

Свјетском дану поезије придружили су се и многобројни угоститељски објекти у Републици Српској, те ФБиХ, па ће тако грађани данас кафу моћи платити стихом у Бањалуци, Добоју, Прњавору, Теслићу , Приједору, Сарајеву, Тузли, те Неуму, Љубушком...

Према подацима Националног одбора за прославу Дана поезије, који се од почетка 1990-их налази на Флориди (САД), Свјетски дан поезије славио се у другачијем облику још од 1505. године. Углавном се обиљежавао у октобру, најчешће 15. октобра, на рођендан великог римског пјесника Вергилија.

Све до УНЕСКО-овог службеног проглашења, празник је наизмјенично слављен у октобру и новембру.