latinica  ћирилица
21/03/2018 |  08:39 ⇒ 10:57 | Аутор: Независне

Пад Фејсбука?

Скандал око "Кембриџ аналитике" и Фејсбук добија нове размјере.

Британски Канал 4 објавио је да је тајно снимао суспендованог генералног директора "Кембриџ аналитике" који је изјавио да је његова компанија играла одлучујућу улогу у изборној кампањи америчког предсједника Доналда Трампа 2016. године. Ова телевизија организовала је "тајну операцију" у којој је снимала Никса који тврди да се састао са тадашњим републиканским кандидатом за предсједника "пуно пута" и да је његова фирма играла главну улогу у посљедњим мјесецима кампање.

"Ми смо вршили сва истраживања. Ми смо прикупљали све податке. Бавили смо се читавом аналитиком. Ми смо се радили све у вези са таргетирањем. Водили смо дигиталну кампању и они су информације за стратегију прикупљали на основу наших података", рекао је Никс новинарима британске телевизије на тајном задатку током састанка са њима у Лондону.

Управни одбор компаније "Кембриџ аналитика" саопштио је да је суспендовао свог генералног директора Александра Никса док се не оконча пуна и независна истрага о његовим акцијама. Јавни тужиоци за Масачусетс и Њујорк послали су данас писмо Фејсбуку у којем траже информације о личним подацима који су завршили у рукама аналитичке компаније "Кембриџ аналитика".

Британски посланици су позвали генералног директора Фејсбука Марка Закерберга да свједочи пред парламентарним одбором о том случају. Медији наводе да је политичка компанија "Кембриџ аналитика" на непримјерен начин долазила до података са популарне друштвене мреже, а међу клијентима те компаније су и чланови предизборног тима америчког предсједника Доналда Трампа.

Како се наводи, "Кембриџ аналитика" је без дозволе користила податке 50 милиона корисника Фејсбука ради израде психолошких профила како би гласачима циљано биле слате рекламе и приче.

Експерти кажу да "Кембриџ аналитика" није сама злоупотребљавала податке и указују на повезаност овог случаја с могућим мјешањем у америчке предсједничке изборе 2016. године.