latinica  ћирилица
21/03/2018 |  08:30 | Аутор: СРНА

Македонски министар правде поднио оставку

Македонски министар правде Билен Саљији поднио је оставку из моралних разлога, након што је тужилац прије неколико дана преквалификовао оптужницу у случају из јуна 2016. године у Куманову када је прегажен дјечак Алмир Алију.
Македонска полиција - Фото: илустрација
Македонска полицијаФото: илустрација

Саљији је оставку поднио синоћ, а на конференцији за новинаре рекао је да као први човјек Министарства правде осјећа моралну обавезу да поднесе оставку, наводећи да су контроверзну одлуку у случају "Алмир" оспорила и четворица јавних тужилаца.

Случај се догодио крајем јуна 2016. године у Куманову када је четворогодишњег дјечака Алмир Алију прегазио Бобан Илић из Куманова, након свађе са Алмировим оцем око тога ко је на реду у Дому здравља у Куманову. Након свађе у здравственој установи они су наставили са препиркама, а Илић је сјео у свој аутомобил и ударио у стуб поред којег је стајао несрећни дјечак.

Тужилаштво је првостепено покренуло судски процес за убиство, али је недавно преквалификован као убиство без предумишљаја или саобраћајна несрећа са смртним посљедицама. Након преквалификације кривичног дјела Илић је изашао из притвора. Оштећени сматрају да је дијете прегажено намјерно и да Бобан Илић треба да одговора за убиство.