latinica  ћирилица
21/03/2018 |  07:35 ⇒ 21:28 | Аутор: РТРС

Поплављена домаћинства у Српцу и Градишци (ФОТО)

Према посљедњим мјерењима Сава је у благом порасту у Градишци, а стагнира у Српцу. Више од 20 породичних кућа поплављено је у општинама Градишка и Србац. Под водом су и десетине викендица и огромне површине обрадивног земљишта. Помоћ мјештанима пружају тимови општинских и републичких институција.

Вода је продрла у 17 породичних кућа у општини Градишка. Три су у мјесној заједници Гашница, гдје су интервенисали и припадницици цивилне заштите.

За мјештане Гашнице су безбијеђени чамац, гориво и остале потрепштине. У овом мјесту вода је прекинула саобраћај на путу Градишка - Козарска Дубица.

Вода је Кобашу код Српца продрла у осам породичних кућа, угрожено их је 20-ак. Срећа у несрећи је, кажу мјештани, што је овога пута, за разлику од катасрофалне 2014. вода полако надолазила, па су успјели спасити већи дио ствари. За 24 часа, ниво је повећан 10-ак центиметара.

Извјештај о водостању на ријекама у Републике Српске (извор rhmzrs.com)

У свима кућама има воде за пиће, елетричне енергије и лијекова.

“Радимо оно што је могуће. Ријеку је немогуће савладати, непредвидива је. Али чинимо оно што можемо, бринемо о људима, евакуишемо стоку, ту смо да помогнемо да преживе ове тешке моменте”, изјавио је Душко Митрић, начелник Одјељења за управу и опште послове Општине Србац.

Градишка-поплаве (Фото: РТРС)

Под водом је више од 2.000 хектара обрадивих површина општине. Уз пут Србац-Дервента поплављене су десетине викендица. На неким дионицама вода се главној сабораћајници приближила на метар.

На подручју Градишке премашен је рекорд из 1947. године. Водостај Саве је, према мјерењима од 12.00 часова, износио 885 центиметара, што је за 155 центиметра изнад коте ванредне одбране од поплава.

Низводно од Градишке и Српца Сава ће тек достићи максимум, али не би требало да представља проблем, тврде надлежни. У Броду је на снази стање редовне одбране од поплава.

У Шамцу и на територији Бијељине је стање редовне одбране од поплава. У Семберији је Сава дошла до насипа.

Водостаји Сане и Уне на подручју Приједора и Козарске Дубице су у опадању, али и даље пријете клизишта. Поплавни талас јуче је достигао историјски максимум, и на ушћу Уне у Саву био је 928 цм.

"Водостај ријеке Саве је на најкритичнијој дионици на подручју спомен подручја Доња Градина од синоћ опао за 5 центиметара, и има даљу тенденцију пада. Тај поплавни талас који се сада налази између Доње Градине и Градишке се креће  низ ријеку Саву и он ће се трансформисати у даљим дионицама тако да низводно од Српца и Брода не пријети већа опасност", рекао је помоћник директора ЈУ Воде Српске Бијељина Славиша Савић.

Доња Градина-поплаве (Фото: РТРС)

У Доњој Градини још је заплављено једно гробно поље Врбе и Топола ужаса, који се налазе на обали ријеке Саве ван брањеног подручја.

У "Водама Српске" кажу да је током прошле године у објекте заштите од поплава у Републици Српској уложено 12,4 милиона марака.

Насип угрожен клизиштем у Козарској Дубици на вријеме је саниран и издржао је налет набујале Моштанице. У овој општини укинута је одлука о ванредном стању. Појавила су се два нова клизишта на Савском насипу у мјесту Млинарице, али не угрожавају домаћинства.

У Броду је на снази редовна одбрана од поплава. Неколико домаћинстава у небрањеном подручју је под водом.

И у Шамцу је на снази редовна одбрана од поплава.

У Семберији је водостај Саве 716 центиметара. Нарасте ли за 34 биће уведене ванредне мјере. За разлику од Саве, Дрина је у односу на јучерашњи дан нижа за готово пола метра.

Из Вода Српске увјеравају да разлога за панику нема. Изграђени су нови насипи, а оштећења на старим санирана. Ризика од прелијевања или пробијања насипа, кажу, нема. Све главне притоке Саве - Дрина, Врбас, Босна нису на високим водостајима и коте се држе испод редовних одбрана од поплава.

Из Вода Српске подсјећање да је објекте заштите од поплава у Српској само у прошлој години уложено 12,4 милиона марака, и да настављају изградњу насипа и водопривредних објеката, од чега је најзначајнији онај на ријеци Дрини.